Какво да сготвя днес?

Мусака с месо и зеле




Телешко месо от труп                                                           1646                   1235
-          Свинско месо от труп                                                    1646                  1235
-          Teлешко месо разфасовано                                           1532                  1333
-          Овнешко (овче) месо                                                     1299                   1235
-          Кайма - смес                                                                    1333                  1333
-          Рибна кайма                                                                    1466                   1466
Свинска мас                                                                             150                     150
-          Растително масло                                                             150                     150
Прясно масло                                                                             50                      50
Кромид лук                                                                              300                     252
Червени домати                                                                       700                     620
Ориз                                                                                          100                     100
Доматино пюре                                                                          30                      30
Магданоз                                                                                   100                     70
Прясно мляко                                                                           400                    388
Яйца (2 1/2 - 3)                                                                         125                    100
Кашкавал                                                                                    50                      47
Брашно                                                                                        80                      80
Сол                                                                                               25                      25
Червен пипер                                                                              10                      10
Черен пипер                                                                                  3                        3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 33,63,   М - 36,14,   В - 28,32,   кал. - 590



Почистеното прясно зеле, нарязано на ивици, се задушава в част oт мазнината. Прибавят се обелените и нарязани на дребно червен и домати . Задушаването продължава, докато зелето остане на мазнина . Подготвя се смес от запърженото месо и ориза (виж ред. № 595) и се размесва със задушеното зеле. Ястието се изсипва в тава, заглажда се и се запича във фурна. Залива се с бешамелов сос (приготвен по рец. № 841), поръсва се с настъргания кашкавал и се допича до зачервяване.