Малки парчета месо
се пекат на скара или на шиш. Този начин на топлинна обработка намира широко
приложение в заведенията за обществено хранене у нас.
Изпеченото на скара
месо има специфичен приятен вкус и аромат. За печене на скара се използуват
месо от филето, контрафилето, котлетната част, шола и ябълката, дреболии,
кюфтета, кебапчета и др. Полуфабрикатите, предназначени за печене на скара,
могат да
бъдат в натурален
вид или по желание на консуматорите намазани с мазнина и панирани в трохи и др.
Качеството на печеното на скара месо силно се понижава, ако то
се пече
предварително (конфекция), тъй като изстива. Ето защо печените на скара закуски
се приготвят след поръчването им и се поднасят веднага след приготвянето им.
Готовите
полуфабрикати се пекат на нагорещена скара, намазана с мазнина (лой, растително
масло и др.). За да се изпекат равномерно от всички страни, е необходимо често
да се обръщат с маша. Не се позволява набождането им с вилица, тъй като се
разкъсва повърхностниятим слой, а това причинява изтичане на соковете. Добре
изпечените полуфабрикати от смляно месо са сочни, набъбнали и гладки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар