Какво да сготвя днес?

ЗАКУСКИ НА СКАРА





Малки парчета месо се пекат на скара или на шиш. Този начин на топлинна обработка намира широко приложение в заведенията за обществено хранене у нас.
Изпеченото на скара месо има специфичен приятен вкус и аромат. За печене на скара се използуват месо от филето, контрафилето, котлетната част, шола и ябълката, дреболии, кюфтета, кебапчета и др. Полуфабрикатите, предназначени за печене на скара, могат да
бъдат в натурален вид или по желание на консуматорите намазани с мазнина и панирани в трохи и др. Качеството на печеното на скара месо силно се понижава, ако то
се пече предварително (конфекция), тъй като изстива. Ето защо печените на скара закуски се приготвят след поръчването им и се поднасят веднага след приготвянето им.
Готовите полуфабрикати се пекат на нагорещена скара, намазана с мазнина (лой, растително масло и др.). За да се изпекат равномерно от всички страни, е необходимо често да се обръщат с маша. Не се позволява набождането им с вилица, тъй като се разкъсва повърхностниятим слой, а това причинява изтичане на соковете. Добре изпечените полуфабрикати от смляно месо са сочни, набъбнали и гладки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар