Какво да сготвя днес?

Мусака с месо, ориз и червени домати





Свинско месо от труп                                                           1646                  1235
-          Teлешко месо разфасовано                                           1532                  1333
-          Овнешко (овче) месо                                                     1299                   1235
-          Кайма - смес                                                                    1333                  1333
-          Рибна кайма                                                                    1466                   1466
Свинска мас                                                                             150                     150
-          Растително масло                                                             150                     150
Прясно масло                                                                             50                      50
Кромид лук                                                                              300                     252
Червени домати                                                                     1500                   1320
Ориз                                                                                          200                     200
Доматино пюре                                                                          30                      30
Магданоз                                                                                   100                     70
Прясно мляко                                                                           400                    388
Яйца (2 1/2 - 3)                                                                         125                    100
Кашкавал                                                                                    50                      47
Брашно                                                                                        80                      80
Сол                                                                                               25                      25
Червен пипер                                                                              10                      10
Черен пипер                                                                                  3                        3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 33,61, М-30,28, В - 33,09, кал. - 555



Месото (от предната част - ребрена, плешка, врат) се измива, обезкостява се и се нарязва на дребно, след което се смила в месомелачка. Лукът, обелен, измит и нарязан на дребно, се задушава в мазнината (мас или растително масло), докато измени цвета си. Прибавят се последователно доматеното пюре, което се пържи, докато остане
на мазнина, смлято месо и част от дребно нарязаните червени домати. Когато се изпари водата, се прибавят червеният и черният пипер (едро смлян) и оризът. Сместа се разбърква, залива се с малко бульон или гореща вода и се оставя на умерен огън, докато набъбне оризът, след което се отстранява от огъня и се разбърква с прибавения
дребно нарязан магданоз. На дъното на тава, намазана с разтопена свинска мас, се нареждат филнйки от останалите червени домати. Върху тях се разстила
сместа. Отгоре се нареждат филийки от доматите. Мусаката се пече във фурна, докато получи запечен вид. От запърженото в прясното масло брашно и прясното мляко се приготвя средно гъст бешамелов сос, към който, след като се отстрани от печката,
се Прибавят едно по едно яйцата при енергично разбъркване с тел, за да не се пресекат. Сосът се посолява и се разстила с лопатка върху запечената мусака. Отгоре се наръсва настърганият кашкавал. Мусаката отново се слага във фурната и се пече до зачервяване на повърхността и. Нарязва се на порции , след като престои 15-20 минути, и се поднася.