Свинско месо от труп
1646 1235
-
Teлешко месо
разфасовано 1532 1333
-
Овнешко (овче) месо 1299 1235
-
Кайма - смес 1333 1333
-
Рибна кайма 1466 1466
Свинска мас
150 150
-
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук 300 252
Червени домати 1500 1320
Ориз 200 200
Доматино пюре 30 30
Магданоз 100 70
Прясно мляко 400 388
Яйца (2 1/2 - 3) 125 100
Кашкавал 50 47
Брашно 80 80
Сол
25 25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б
- 33,61, М-30,28, В - 33,09, кал. - 555
Месото (от предната част - ребрена, плешка, врат) се
измива, обезкостява се и се нарязва на дребно, след което се смила в
месомелачка. Лукът, обелен, измит и нарязан на дребно, се задушава в мазнината (мас
или растително масло), докато измени цвета си. Прибавят се последователно
доматеното пюре, което се пържи, докато остане
на мазнина, смлято месо и част от дребно нарязаните
червени домати. Когато се изпари водата, се прибавят червеният и черният пипер (едро
смлян) и оризът. Сместа се разбърква, залива се с малко бульон или гореща вода
и се оставя на умерен огън, докато набъбне оризът, след което се отстранява от
огъня и се разбърква с прибавения
дребно нарязан магданоз. На дъното на тава, намазана с
разтопена свинска мас, се нареждат филнйки от останалите червени домати. Върху
тях се разстила
сместа. Отгоре се нареждат филийки от доматите. Мусаката
се пече във фурна, докато получи запечен вид. От запърженото в прясното масло
брашно и прясното мляко се приготвя средно гъст бешамелов сос, към който, след
като се отстрани от печката,
се Прибавят едно по едно яйцата при енергично разбъркване
с тел, за да не се пресекат. Сосът се посолява и се разстила с лопатка върху
запечената мусака. Отгоре се наръсва настърганият кашкавал. Мусаката отново се
слага във фурната и се пече до зачервяване на повърхността и. Нарязва се на
порции , след като престои 15-20 минути, и се поднася.