Какво да сготвя днес?

Мусака с месо и тиквички ( патладжани )





Телешко месо от труп                                                           1646                   1235
-          Свинско месо от труп                                                    1646                  1235
-          Говеждо месо от труп                                                    1603                  1234
-          Teлешко месо разфасовано                                           1532                  1333
-          Агнешко месо от труп                                                    1299                  1235
-          Кайма - смес                                                                    1333                  1333
-          Рибна кайма                                                                    1466                   1466
Свинска мас                                                                             150                     150
-          Растително масло                                                             150                     150
Прясно масло                                                                             50                      50
Кромид лук                                                                              300                     252
Тиквички                                                                                1500                   1395
Патладжани                                                                            1500                   1200
Червени домати                                                                       700                     620
Ориз  ( за тиквичките)                                                             100                     100
Доматино пюре                                                                          30                      30
Магданоз и копър ( по равни части)                                      100                      70
Прясно мляко                                                                           400                    388
Яйца (2 1/2 - 3)                                                                         125                    100
Кашкавал                                                                                    50                      47
Брашно                                                                                        80                      80
Сол                                                                                               25                      25
Червен пипер                                                                              10                      10
Черен пипер                                                                                  3                        3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 34,   М - 35,11,   В - 33,63,   кал. - 603



Тиквичките (млади) се измиват, остъргват се и се нарязват на дълги филии с дебелина 6-7 мм, като се поръсват със сол. Патладжаните се измиват, почистват се от дръжките, обелват се (изцяло или само на 3-4 ивици по дължина), нарязват се на филийки или кръгчета, поръсват се със сол и след 15-20 минути се измиват и леко се изстискват. Така приrотвените тиквички (патладжани) се полуизпържват в част от мазнината. В намазана с мазнина тава, на която дъното е посипано с дребно нарязани червени домати, се нареждат последователно запържените тиквички (патладжани), размесени с дребно нарязания копър, и сместа с месото (както в рец. № 596), като се завършва с тиквички (патладжани). Ястието се покрива с филийки от доматите, залива се с разреденото доматено пюре и се запича. Приготвя се бешамелов сос от прясното масло, брашното, прясното мляко и яйцата, с който се залива запечената мусака. Отгоре се поръсва настърганият кашкавал. Мусаката отново се запича до зачервяване.

Забележка. Мусаката с патладжани вместо с бешамелов сос може да се приготви с яйца на очи. В такъв случай запечената мусака мислено се разпределя на порции и в средата на всяка порция с опакото на черпак или с купа се прави вдлъбнатина, в която се счупва по едно яйце. Върху жълтъка на всяко яйце се поставя no едно зърно черен nиnep. След това яйцата се поливат с разтопено прясно масло и мусаката се пече във фурната още 5 минути.