Телешко месо от труп
1646 1235
-
Свинско месо от
труп 1646 1235
-
Говеждо месо от труп 1603 1234
-
Teлешко месо
разфасовано 1532 1333
-
Агнешко месо от труп 1299 1235
-
Кайма - смес 1333
1333
-
Рибна кайма 1466 1466
Свинска мас
150 150
-
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук
300 252
Тиквички 1500 1395
Патладжани
1500 1200
Червени домати 700 620
Ориз ( за
тиквичките) 100
100
Доматино пюре 30 30
Магданоз и копър ( по равни части) 100 70
Прясно мляко 400 388
Яйца (2 1/2 - 3) 125 100
Кашкавал 50 47
Брашно 80 80
Сол
25 25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 34, М - 35,11, В - 33,63, кал. - 603
Тиквичките (млади) се измиват, остъргват се и се нарязват
на дълги филии с дебелина 6-7 мм, като се поръсват със сол. Патладжаните се
измиват, почистват се от дръжките, обелват се (изцяло или само на 3-4 ивици по
дължина), нарязват се на филийки или кръгчета, поръсват се със сол и след 15-20
минути се измиват и леко се изстискват. Така приrотвените тиквички (патладжани)
се полуизпържват в част от мазнината. В намазана с мазнина тава, на която
дъното е посипано с дребно нарязани червени домати, се нареждат последователно
запържените тиквички (патладжани), размесени с дребно нарязания копър, и сместа
с месото (както в рец. № 596), като се завършва с тиквички (патладжани).
Ястието се покрива с филийки от доматите, залива се с разреденото доматено пюре
и се запича. Приготвя се бешамелов сос от прясното масло, брашното, прясното
мляко и яйцата, с който се залива запечената мусака. Отгоре се поръсва
настърганият кашкавал. Мусаката отново се запича до зачервяване.
Забележка. Мусаката с патладжани вместо с бешамелов сос
може да се приготви с яйца на очи. В такъв случай запечената мусака мислено се
разпределя на порции и в средата на всяка порция с опакото на черпак или с купа
се прави вдлъбнатина, в която се счупва по едно яйце. Върху жълтъка на всяко
яйце се поставя no едно зърно черен nиnep. След това яйцата се поливат с
разтопено прясно масло и мусаката се пече във фурната още 5 минути.