Какво да сготвя днес?

№ 802 - Тъмночервен основен сос - 2 вид



Бульон от кости телешки
   Свински или смес                                                                                           400
Пюре от домати                                                                                                   40
Растително масло                                                                                                60
- Свинска мас                                                                                                       60
- Маргари                                                                                                             60
Брашно                                                                                                                 60
Моркови                                                                                                               20
Целина                                                                                                                  20
Черен пипер на зърна                                                                                         0,1
-          Тъмен бульон (рец.№251)                                                                1600                                         
Бахар                                                                                                                 0,02
Дафинов лист                                                                                                 0,002
Сол                                                                                                                        15
Захар                                                                                                                       5


Добив:                                                                                                                                   1000
Химичен състав:  Б – 7,76,    М – 80,8,    В – 54,3,   кал. - 1006


Костите се насичат на дребно и се поставят в широка бакърена тенджера с дебело дъно или в обръщаем електропържолник. Прибавя се загрятата мазнина, в която периодично на 2-3 пъти се сипва по малко от бульон или вода. Към изпържените кости се прибавят нарязаните моркови и целина и се задушават, докато придобият залтист цвят. Прибавя се лукът, нарязан на филийки, и се задушава до леко зачервяване. Слага се доматеното пюре и се пържи, като, за да не пригори на 2-3 пъти се долива по 200-300г бульон или вода(студени). Когато течноста се изпари и доматеното пюре добие тъмен цвят, се прибавя брашното и също се пържи. След брашното се прибавя захарта, черният пипер, дафиновият лист и карамфилът. Изпържените продукти се заливат с тъмния бульон и се кипват, след което се варят на тих огън 6-7 часа. Прецедения сос се използува за приготвяне на производни сосеве: Паприка, с гъби, италиански, със сметана, Зингара, пикантен и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар