Какво да сготвя днес?

БЬОВ СТРОГОНОВ




Телешко месо от труп                                                           2667                   2000
 - Телешко месо разфасовано                                               2105                   2000
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Прясно масло                                                                             50                        50
Костен бульон (рец.№250)                                                     300                      300
Доматено пюре                                                                          50                        50
Крумид лук                                                                               180                     150
Лимон                                                                                        125                     125  
Сметана                                                                                     150                     150
Брашно                                                                                        60                       60
Магданоз                                                                                     40                       28
Гарнитура (рец.№907)                                                                                                        1300

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б- 30,76,    М- 31,37,    В - 11,33,    кал. - 464

Месото (от филето) се почиства от ципите и жилите н се нарязва на продълговати ивички с дължина 6-7 см и широчина 4-5 мм, които се поръсват със сол и смлян черен пипер, овалват се в брашното и се пържат в загрятата мазнина на малки дози. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване дребно нарязаният
лук, а после се прибавят последователно доматеното пюре и брашното. Като се запържи брашното, се връща месото, залива се с бульон и се задушава до омекване. След това се прибавят сметаната и сокът от лимона. Ястието се опитва на сол, подправя се с едро смлян черен пипер, кипва се и се изсипва в тимбалчета. Отгоре се поставят
нарязани на сламки и изпържени картофи. Тимбалчетата се похлупват  с капак и се слагат в предваритедно загрята фурна . След кото кипне отново, ястието се поднася.

Няма коментари:

Публикуване на коментар