Какво да сготвя днес?

КАРЕТА БОН ФАМ




Свинско месо от труп                                                           1867                   1500
 - Свинско месо разфасовано                                               1475                   1500
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Брашно                                                                                        60                       60
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Основен тъмен сос (рец.№ 801)                                             500                      500
Пушени свински гърди                                                           350                      340
   Баух шпек                                                                            350                      340
Гъби – стерилизирани                                                             383                      222
 – Пресни гъби                                                                         331                      308
Лук – арпаджик                                                                        400                      336
Картофи                                                                                   1435                     860
Прясно масло                                                                             50                        50
Лимон                                                                                        220                     200
Магданоз                                                                                     40                       28

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 27,62,    М - 118,    В - 35,67,     кал. - 1356


От месото се оформят карета (по 3 бр. за 1 порция), които, след като се начукат леко, се поръсват със сол и черен пипер (в момента смлян), панират се в брашното и се полуизпържват в предварително загрятата мазнина.
Изпържените карета се съхраняват на топло до поднасянето им. В същия съд се изсипва основният тъмен сос заедно с виното и от момента на кипването се вари 5-10 минути, след което се прецежда. През това време гъбите (дребните цели, а едрите нарязани на ивички) се задушават в маслото. Пушените гърди се нарязват на кубчета със
средна големина и леко се нагряват. Почистените и измити лукчета се бланшират във вряща подсолена вода в продължение на 7-10 минути, след което се гласират в мазнина с добавка на малко захар и се задушават до омекване. Картофите се обелват и със специална лъжичка се оформят на орехчета (лешници), които се полуизпържват във фритюрник. Така подготвените продукти се прибавят в прецедения сос,
кипват се и се подправят с черен пипер (в момента смлян) и сол. Преди поднасянето готовите карета се подреждат в метални или огнеупорни кастрони, поливат се със соса, поръсват се със ситно  нарязания магданоз, покриват се с капак и се кипват

Няма коментари:

Публикуване на коментар