Свинско месо от труп 1867 1500
- Свинско месо
разфасовано 1475 1500
Сол
20
20
Черен пипер
3 3
Брашно
60 60
Свинска маc
150 150
- Растително масло 150 150
- Маргарин 150 150
Основен тъмен сос (рец.№ 801) 500 500
Пушени свински гърди 350 340
– Баух шпек
350 340
Гъби – стерилизирани 383 222
– Пресни гъби
331 308
Лук – арпаджик 400 336
Картофи 1435 860
Прясно масло
50 50
Лимон 220 200
Магданоз
40 28
Добив:
3000
Тегло на една
порция: 300
Химичен състав: Б - 27,62,
М - 118, В -
35,67, кал. - 1356
От месото се
оформят карета (по 3 бр. за 1 порция), които, след като се начукат леко, се
поръсват със сол и черен пипер (в момента смлян), панират се в брашното и се
полуизпържват в предварително загрятата мазнина.
Изпържените карета
се съхраняват на топло до поднасянето им. В същия съд се изсипва основният
тъмен сос заедно с виното и от момента на кипването се вари 5-10 минути, след
което се прецежда. През това време гъбите (дребните цели, а едрите нарязани на
ивички) се задушават в маслото. Пушените гърди се нарязват на кубчета със
средна големина и
леко се нагряват. Почистените и измити лукчета се бланшират във вряща подсолена
вода в продължение на 7-10 минути, след което се гласират в мазнина с добавка
на малко захар и се задушават до омекване. Картофите се обелват и със специална
лъжичка се оформят на орехчета (лешници), които се полуизпържват във фритюрник.
Така подготвените продукти се прибавят в прецедения сос,
кипват се и се подправят с черен пипер (в
момента смлян) и сол. Преди поднасянето готовите карета се подреждат в метални
или огнеупорни кастрони, поливат се със соса, поръсват се със ситно нарязания магданоз, покриват се с капак и се
кипват
Няма коментари:
Публикуване на коментар