Какво да сготвя днес?

Баница с тиква





За тестото:
Прясно масло                                          150 гр.
Яйца (1бр.)                                                50 гр.             
Брашно                                                    300 гр.
Вода                                                         150 гр.          
Сол                                                             10 гр.
За плънката:
Тиква                                                      1500 гр.
Захар                                                         200 гр.
Орехови ядки                                             50 гр.
Канела                                                          5 гр.
Галета                                                       100 гр.
Захар на пудра                                           50 гр.


От брашното, водата, яйцета и солта се замесва еластично тесто, което се разделя на късове( големината им зависи от платното или масата, на която ще се точи). Кусовете се доизмесват и се оформят на топки, поставят се на табла, поръсена с брашно, и се сплескват на питки, които се намазват с растително масло,покриват се с кърпа и се оставят да отлежат до 30 мин. От тях се разточват корите. Слагат се по 2-3 една върху друга, като като се напръскват с разтопено масло, и се поръсват с плънката, приготвена от настърганата на ренде  и леко задушена тиква, размесена  със счуканите орехови  ядки, галета, канела и захар. След като се загъват малко краищата им,  корите се навиват на рула, които се поставят в намазана с мазнина тава и се пекат в умерена фурна. Готовата баница се нарязва на порции и се поръсва с пудрата захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар