За тестото:
Прясно масло 150 гр.
Яйца (1бр.) 50
гр.
Брашно
300 гр.
Вода 150
гр.
Сол
10 гр.
За плънката:
Тиква 1500 гр.
Захар 200 гр.
Орехови ядки 50 гр.
Канела
5 гр.
Галета 100 гр.
Захар на пудра 50 гр.
От брашното, водата, яйцета и солта се замесва еластично
тесто, което се разделя на късове( големината им зависи от платното или масата,
на която ще се точи). Кусовете се доизмесват и се оформят на топки, поставят се
на табла, поръсена с брашно, и се сплескват на питки, които се намазват с
растително масло,покриват се с кърпа и се оставят да отлежат до 30 мин. От тях
се разточват корите. Слагат се по 2-3 една върху друга, като като се напръскват
с разтопено масло, и се поръсват с плънката, приготвена от настърганата на
ренде и леко задушена тиква,
размесена със счуканите орехови ядки, галета, канела и захар. След като се
загъват малко краищата им, корите се
навиват на рула, които се поставят в намазана с мазнина тава и се пекат в
умерена фурна. Готовата баница се нарязва на порции и се поръсва с пудрата
захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар