Какво да сготвя днес?

ОВНЕШКИ БУТ - ШПИКОВАН И ЗАДУШЕН




Овнешки бут обезкостен                                                     2344                 1875
Свинска мас                                                                            200                   200
- Маргарин                                                                              200                   200
Прясно масло                                                                            50                     50
Кромид лук                                                                             200                   168
Моркови                                                                                  100                     80
Целина                                                                                     100                     90
Арпаджик                                                                                200                   160
Чесън                                                                                         10                       8
Картофи                                                                                   200                   150
Вино                                                                                         200                   200
Нишесте                                                                                    20                      20
Доматено пюре                                                                       100                   100
Сланина прясна                                                                       100                     87
Сол                                                                                              20                    20
Черен пипер                                                                                 3                       3
Дафиов лист                                                                              0,2                    0,2
Гарнитура (рец. № 907,895, 897, 896)


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав (без гарнитура): Б - 35,90, М - 55,58 В - 11,02, кал. - 709

Почистеният от ципите обезкостен бут (от угоен овен) се шпикова надлъжно на мускулните влакна с ивички от сланината, морковите и целината, скилидки от чесъна, натрошен дафинов лист и зърна от черния пипер. Оформява се, завързва се със здрав конец и се запържва в сгорещената мазнина от всички страни, след което се изважда.
В същата мазнина се задушават дребно нарязаните кромид лук,  целина и моркови, останалият чесън и доматеното пюре. Когато задушаваните зеленчуци останат на мазнина, се прибавят подправките,  половината вино и малко горещ бульон или вода, след което бутът се връща и заедно с картофите се задушава във фурната, докато омекне напълно. След това сосът се пасира и се кипва заедно с предварително
леко задушените лукчета, запърженото прясно масло и останалото вино, сгъстява се с размитото в студена вода нишесте и се изсипва в съда с бута. След няколко минути ястието се изважда от фурната.
При поднасяне порциите се оформят с филиики от нарязания бут и гарнитура от пържени картофи, картофено пюре, задушени с масло, моркови, грах и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар