Какво да сготвя днес?

МЕСО - ЗАДУШЕНО




Телешко месо от труп                                                           2580                 1935
- Говеждо месо от труп                                                         2597                 2000
- Телешко месо разфасовано                                                2037                 1935
- Говеждо месо разфасовано                                                 2105                 2000
Свинска мас                                                                              170                   170
- Растително масло                                                                   170                   170
Прясно масло                                                                              30                     30
- Маргарин                                                                                200                   200
Кромид лук                                                                               200                   200
Моркови                                                                                    100                     80
Целина                                                                                       100                     90
Доматено пюре                                                                         100                   100
Картофи                                                                                     200                   150
Чесън                                                                                             5                       4
Червено вино                                                                            120                   120
Нишесте                                                                                      20                     20
- Брашно                                                                                      40                     40
Сол                                                                                               20                     20
Червен пипер                                                                                5                        5
Черен пипер                                                                                  3                        3
Дафинов лист                                                                             0,2                     0,2
Бахар                                                                                           0,5                     0,5
Гарнитура (рец.№ 920,)

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав (без гарнитура): Б - 35,90, М - 55,58 В - 11,02, кал. - 709

Почистеният от ципите обезкостен бут (от угоен овен) се шпикова надлъжно на мускулните влакна с ивички от сланината, морковите и целината, скилидки от чесъна, натрошен дафинов лист и зърна от черния пипер. Оформява се, завързва се със здрав конец и се запържва в сгорещената мазнина от всички страни, след което се изважда.
В същата мазнина се задушават дребно нарязаните кромид лук,  целина и моркови, останалият чесън и доматеното пюре. Когато задушаваните зеленчуци останат на мазнина, се прибавят подправките,  половината вино и малко горещ бульон или вода, след което бутът се връща и заедно с картофите се задушава във фурната, докато омекне напълно. След това сосът се пасира и се кипва заедно с предварително
леко задушените лукчета, запърженото прясно масло и останалото вино, сгъстява се с размитото в студена вода нишесте и се изсипва в съда с бута. След няколко минути ястието се изважда от фурната.
При поднасяне порциите се оформят с филиики от нарязания бут и гарнитура от пържени картофи, картофено пюре, задушени с масло, моркови, грах и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар