Какво да сготвя днес?

Филе по ЛОВДЖИЙСКИ



Телешко месо от труп                                                           2667                   2000
 - Телешко месо разфасовано                                               2105                   2000
 - Свинско месо от труп                                                        2299                   2000
 - Свинско месо разфасовано                                                2105                   2000
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Брашно                                                                                        60                       60
Прясно  масло                                                                            50                        50
Кромид лук                                                                               202                      170
Доматено пюре                                                                          50                        50
Лук – арпаджик                                                                        500                      400
Кренвирши                                                                               204                      200
Шунка                                                                                       217                      200
Гъби пресни                                                                              205                     190
 - Гъби стерилизирани                                                             230                      133
Костен бульон (рец.№ 250)                                                                                 600         400
Дафинов лист                                                                            0,2                        0,2
Магданоз                                                                                    40                         28
Вино                                                                                            50                        50
Сос от печено (рец.№ 818)                                                                                                  300
Гарнитура (рец.№907, 897)                                                                                                  750

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б-49,04,   М - 40,77,   В - 12,43,    кал. - 630


Месото (от вътрешното филе), почистено от ципите и жилите, се нарязва диагонално или надлъжно на мускулните влакна на порционни парчета, които леко се начукват с широката страна на сатър или с дървено чукче, за да се отънят, поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се изпържват леко от двете страни
в мазнината. В същата мазнина след изваждането на изпържените  филета се задушават последователно лукът, нарязан на дребно, пресните гъби, нарязани на тънки филийки, и доматеното пюре. Накрая се поръсва брашното и леко се запържва. Сместа се залива с виното и горещия бульон (или вода), посолява се, подправя се с леко натрошен
черен пипер и дафиновия лист и се вари няколко минути. Прибавят се кренвиршите и шунката, нарязани на кубчета и сотирани,  магданозът, нарязан на ситно, и арпаджикът, задушен отделно в мазнината. Кипналият отново сос се вари 3-5 минути.
При поднасяне филетата се поливат със соса.
Забележка. Когато се използуват стерилизирани лукчета, те трябва да се киснат
20-30 минути в студена вода, а след това да се изваряват  неколкократно във вода,
която се сменя, докато омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар