Телешко месо от труп 2667 2000
- Телешко месо
разфасовано 2105 2000
- Свинско месо от
труп
2299 2000
- Свинско месо
разфасовано 2105 2000
Сол
20
20
Черен пипер
3 3
Свинска маc
150 150
- Растително масло 150 150
- Маргарин
150 150
Брашно
60 60
Прясно масло 50 50
Кромид лук
202 170
Доматено пюре 50 50
Лук – арпаджик 500 400
Кренвирши 204 200
Шунка
217 200
Гъби пресни
205
190
- Гъби
стерилизирани 230 133
Костен бульон (рец.№ 250)
600 400
Дафинов лист 0,2 0,2
Магданоз
40 28
Вино 50 50
Сос от печено (рец.№ 818) 300
Гарнитура (рец.№907, 897)
750
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б-49,04, М - 40,77, В - 12,43, кал. - 630
Месото (от вътрешното филе), почистено от ципите и
жилите, се нарязва диагонално или надлъжно на мускулните влакна на порционни парчета,
които леко се начукват с широката страна на сатър или с дървено чукче, за да се
отънят, поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се
изпържват леко от двете страни
в мазнината. В същата мазнина след изваждането на
изпържените филета се задушават
последователно лукът, нарязан на дребно, пресните гъби, нарязани на тънки
филийки, и доматеното пюре. Накрая се поръсва брашното и леко се запържва.
Сместа се залива с виното и горещия бульон (или вода), посолява се, подправя се
с леко натрошен
черен пипер и дафиновия лист и се вари няколко минути.
Прибавят се кренвиршите и шунката, нарязани на кубчета и сотирани, магданозът, нарязан на ситно, и арпаджикът,
задушен отделно в мазнината. Кипналият отново сос се вари 3-5 минути.
При поднасяне филетата се поливат със соса.
Забележка. Когато се използуват стерилизирани лукчета, те
трябва да се киснат
20-30 минути в студена вода, а след това да се
изваряват неколкократно във вода,
която се сменя, докато омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар