Какво да сготвя днес?

Филе МИНЬОН



Телешко месо от труп                                                           2667                   2000
 - Телешко месо разфасовано                                               2105                   2000
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Прясно масло                                                                             50                        50
Гъбен сос (рец.№807)                                                                                                        300
Гъби стерилизирани                                                                190                     190
Яйца ( 4 бр.)                                                                              200                     160
Хляб                                                                                           400                     330
Мозък                                                                                         348                     218  
Пилешки дробчета                                                                    385                     358
Брашно                                                                                        60                       60
Магданоз                                                                                     40                       28
Гарнитура (рец.№907)                                                                                                        1300

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  В- 44,01, М - 38,36, В - 30,57, кал. -662


От тънкия край на почистеното от ципите месо (вътрешно филе) се отрязват напречно на мускулните влакна по 2 бр. порционни парчета за порция с дебелина 1,5 до 2 см, които се начукват леко с дървено чукче или се отъняват чрез натискане с ръка. Оформените филета се поръсват със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се изпържват в загрятата мазнина. От хляба се отрязват филии, които се панират в разбитите яйца и се изпържват. Мозъкът, нарязан на филийки, също се панира и изпържва. При поднасянето върху канапетата от панирания и изпържен хляб се слагат по едно изпържено филе и по една филийка от панирания и изпържен мозък. Отгоре се закрепва второто филе от месото. И се забожда с метално или пластмасово шишче  на което предварително са нанизани по една задушена гъбка и по едно изпържено пилешко дробче. Порциите се поливат с гъбения сос и се гарнират с пържени картофи (на слама) и грах, поставен в кошнички от палачинково тесто, или др. Непосредствено преди поднасянето всичко се напръсква с разтопеното прясно масло.
Забележка:
1. Сосът може да се поднесе отделно в сосиера. Това се налага, когато ястието
се поднася в едно плато за няколко души.
2. Мозъкът може да се замени с телешки или агнешки ядки, задушени с масло
и след това охладени и панирани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар