Какво да сготвя днес?

Птица с ориз






Пиле                                                                                      1505                 1400
        Кокошка                                                                        1505                 1400
        Пуйка                                                                             1505                 1400
        Гъска                                                                              1505                 1400
        Патица                                                                           1505                  1400
        Птичи дреболии                                                            1505                  1400
Прясно масло                                                                           50                     50  
Свинска мас                                                                           150                    150
        Растително масло                                                           150                    150
Маргарин                                                                         150                    150     
Магданоз – пресен                                                                  50                      50
Ориз                                                                                        400                    400
Лютиви пиперки ( сушени)                                                   10                       10
Червени домати                                                                     500                     375
Кромид лук                                                                            200                     168
Сол                                                                                           30                      30
Черен пипер                                                                              2                        2

Добив:                                                                                                                               3000
Тегло на една порция:                                                                                                      300
Химичен състав:   Б – 25,63   М – 23,56    В – 34,90   кал. – 468

Изчистената и измита птица се нарязва  на порции, които се запържат в  загрятата мазнина. В същата мазнина  след изваждането на месото се задушават  до омекване дребно нарязаният и леко посолен  лук. Връща се  запърженото месо, залива се с бульона или с топла вода  и се  вари на тих огън  до омекване. Около половин час преди сваряването на месото се прибавят  солта, обелените  и нарязани домати,  почистеният, измит и оцеден ориз( за предпочитане е да бъде леко запържен). Ястието се запича в умерена фурна. При поднасяне всяка порция се поръсва  с дребно нарязан магданоз и ситно смлян черен пипер.



Няма коментари:

Публикуване на коментар