Какво да сготвя днес?

Бифтек с яйца




Tелешко месо от труп                                                             1867                   1400
- Телешко месо едра разфасовка                                            1474                   1400
Сол                                                                                                20                        20
Черен пипер                                                                                   3                          3
Яйца пържени (забулени)
(10 бр.)- рец.№ 419, 420                                                                                                      400
Свинска маc                                                                                 150                     150
- Растително масло                                                                      150                     150
- Маргарин                                                                                   150                     150
Гарнитура (рец. № 907, 896)                                                                                              1300
ЗА СОСА:
Прясно масло                                                                                 50                      50
Брашно                                                                                            60                      60
Месо- костен бульон рец.№249                                                  250                     250


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б – 35,31,   М – 27,57,  В – 4,38,   кал. – 419,3


Месото от средата на вътрешното филе се почиства от ципите и жилите се нарязва напречно на мускулните влакна на порционни парчета с дебелина 2-3 см, които леко се начукват, като същевременно им се придава кръгла форма. Поръсват се със сол и смлян черен пипер , потапят се в брашното и се пържат в заrрятата мазнина, докато
на повърхността от двете им страни се образува златистокафява коричка.
След изваждането на бифтеците мазинината се изсипва и в същия съд се приготвя сос от предвидените за целта масло, брашно и бульон. Отделно от яйцата се приготвят пържени или варени забулени яйца (на очи). При поднасянето върху всеки бифтек се поставя по едно яйце и по едно зърно черен пипер върху жълтъка. Отстрани се сипва сос и се подреждат гарнитурите - пържени картофи, задушен грах, поставен
в тарталетки (кошнички) от палачинковото тесто, панирани дюли и  др. Накрая всичко се поръсва с разтопеното прясно масло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар