Tелешко месо от
труп 1867 1400
- Телешко месо
едра разфасовка 1474
1400
Сол
20 20
Черен пипер
3 3
Яйца пържени (забулени)
(10 бр.)- рец.№ 419, 420
400
Свинска маc
150 150
- Растително масло 150 150
- Маргарин
150 150
Гарнитура (рец. № 907, 896) 1300
ЗА СОСА:
Прясно масло
50 50
Брашно
60 60
Месо- костен бульон рец.№249 250 250
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б – 35,31, М – 27,57, В – 4,38, кал. – 419,3
Месото от средата на вътрешното филе се почиства от
ципите и жилите се нарязва напречно на мускулните влакна на порционни парчета с
дебелина 2-3 см, които леко се начукват, като същевременно им се придава кръгла
форма. Поръсват се със сол и смлян черен пипер , потапят се в брашното и се
пържат в заrрятата мазнина, докато
на повърхността от двете им страни се образува
златистокафява коричка.
След изваждането на бифтеците мазинината се изсипва и в
същия съд се приготвя сос от предвидените за целта масло, брашно и бульон.
Отделно от яйцата се приготвят пържени или варени забулени яйца (на очи). При
поднасянето върху всеки бифтек се поставя по едно яйце и по едно зърно черен
пипер върху жълтъка. Отстрани се сипва сос и се подреждат гарнитурите - пържени
картофи, задушен грах, поставен
в тарталетки (кошнички) от палачинковото тесто, панирани
дюли и др. Накрая всичко се поръсва с
разтопеното прясно масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар