Какво да сготвя днес?

Стек КОРДОНБЛЬО




Телешко месо от труп                                                           1867                   1400
 - Телешко месо разфасовано                                               1474                   1400
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Свинска маc                                                                             250                      250
- Растително масло                                                                  250                      250
- Маргарин                                                                               250                      250
Брашно                                                                                        60                       60
Прясно масло                                                                              50                       50
Яйца (10 бр.)                                                                              500                    400
Галета                                                                                         300                    300         
Шунка                                                                                         326                    300
Кашкавал                                                                                    319                    300
Магданоз                                                                                      40                      28

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б-50,31,   М-60,38,    B-29,60,    кал. - 889


Месото (от външното филе) се почиства от ципите и се нарязва (напречно на мускулните влакна) на порционни парчета (по 2 бр. За порция), които не се отрязват до края. Получените шницели се разтварят и се отъняват, като се начукват с дървено чукче, към което е прикрепена металическа назъбена пластинка, или с широката страна
на сатър, набраздяват се леко с нож, посоляват се и се поръсват със смлян черен пипер. В единия край на всеки шницел се поставят по една филийка от шунката и една филийка от кашкавала, които се покриват с другия край на шницела. Съединените краища се начукват, за да се слепят, или се забождат с метални шишчета. Оформените стекове се потапят в леко разбитите яйца, към които е прибавено малко растително масло, овалват се в галетата и се слагат в загрятата мазнина. След като леко се запържат, температурата се понижава  запържените стекове се гарнират с пържени картофи, грах, моркови или друг вид гарнитура и клонки от магданоза. Непосредствено преди поднасянето върху всеки от тях се слага по едно парченце or прясното масло, оформено като орехче, охлювче или звездичка.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар