Какво да сготвя днес?

Руло с омлет и зеленчуци




Телешко месо от труп                                                             1880                  1410
- Овче месо от труп                                                                 1763                  1410
- Свинско месо                                                                         1623                  1410
- Кайма – смес                                                                          1410                  1410
- Рибна кайма                                                                           1560                  1560
Хляб                                                                                            220                    198
Вода                                                                                            120                    120
Яйца за сместа  (2 - 1 1/2 бр-)                                                   100                     80
Кромид лук                                                                                 150                   126
Магданоз (за сместа)                                                                   50                      35
Моркови                                                                                      130                    105
Целина                                                                                         150                    135
Домати                                                                                        100                      88
Яйца за омлета (3-2 бр.)                                                             150                    120
Прясно мляко                                                                                30                      29
Галета                                                                                            30                      30
Свинска мас                                                                                100                     100
- Растително масло                                                                     100                     100
Прясно масло                                                                                50                      50
Грах от консерва                                                                          50                       33
Магданоз (за омлета)                                                                  30                        21
Сол                                                                                                25                        25
Черен пипер                                                                                   3                          3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 35,41,  М - 32,0-4,   В - 22,56,   кал. - 535


Месото от предната част се измива, обезкостява се, нарязва се на парченца, поръсва се с едро смления черен пипер и сол и се смила. Към смляното месо се прибавят дребно нарязаният кромид лук, магданозът, нарязан на ситно, накиснатият във водата и отцеден Хляб( без кората) и яйцата. Сместа се омесва добре и се оставя в хладилник
за около 40 минута. Морковите и целината, след като се измият, се сваряват, обелват
се, нарязват се на дребно и се задушават заедно с отцедения грах в маслото и малко бульон, докато останат на мазнина. Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати, ситно нарязаният магданоз и след 5 минути - яйцата, разбити със сол и прясното мляко. Сместа се пържи, докато яйцата се съединят със зеленчука. Готовият омлет се накълцва на дребно.
Охладената кайма отново се омесва, разстила се върху мокра кърпа на пласт с форма на правоъгълник, дебел около 2 см, покрива се с накълцания омлет, който се притиска леко с пръстите, за да проникне в сместа, и с помощта на кърпата се увива на руло. Рулото се поставя в намазана с масло тава, намазва се с яйце, поръсва се с rалетата и настърrания кашкавал, полива се със загрятата мас, набожда се на 2-3 места с Вилица и се пече във фурна. Готовото руло се нарязва на филийки, поставя се в загрята чиния, полива се с rъбен сос и се гарнира с пресни картофи с масло, карфиол с масло или друrа подходяща гарнитура.