Какво да сготвя днес?

Селска мешана туршия



Продукти за 100кг                                          Бруто/ г                  Нето/г



Зелени доматчета                                           19,000                    17,780
Пиперки от Сиврия                                        19,200                    18,600
Моркови                                                          14,600                    11,700
Пиперки от сорта Чорбаджийски                 13,200                    11,680
Краставици                                                      13,200                    12,900
Карфиол                                                           18,700                    10,300
Целина – листа                                                 3,800                       3,400
Зеле                                                                   19,900                    16,500
Вода                                                                  90,000                    90,000
Сол                                                                      4,700                     4,700
Оцет                                                                    3,700                     3,700



Добив на ферментацията:                                                                                 100кг

Зеленчуците се почистват и  измиват,  след което зеленото се нарязва на резенчета, морковите се остъргват, карфиола се начупва на розички, а пиперките и доматите се надупчват с велица.  Така приготвените зеленчуци се нреждат в подходящ съд , като между редовете се слагат листата от целината, и се заливат с изстиналата и прцедена саламура, приготвена от оцета, водата и солта.
Туршията се притиска с дървена кръстачка и чист речен камък и се оставя да ферментира 15-20 дни в хладно избено помещение. Претака се през 1-2 дни в продължение на 10 дни. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар