Какво да сготвя днес?

Агнешко – книжен кебап




Агнешко месо от труп                                                            2461               1846
Кромид лук – стар                                                                  1000                 840
-          Кромид  лук - пресен                                                       1200                 864
Растително масло                                                                      150                 150
Прясно масло                                                                              50                   50
Бяло вино                                                                                   100                 100 
Джоджен                                                                                     50                    40
Магданоз                                                                                     50                    50
Лютиви пиперки                                                                        50                     48
Сол                                                                                              15                     15
Черен пипер                                                                                 3                       3
Червен пипер                                                                               5                       5


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б – 34,23,   М – 41,10,   В – 9,77,   кал. – 563

Месото ( крехко, от бут или плешка) се измива и обезкостява, а после се нарязва на парченца по 25-30г, които се размесват с нарязаните на дребно лук, лютиви пиперки ( без семето и дръжките), магданоз и джоджен. Поръсват се с червения и едро счуканния (смлян) черен пипер, солта, виното и растителното масло. Поставя се в неръждаема тенджера и се оставя в хладилник за една нощ или най-малко 3-4 часа.
Маринованото месо заедно с маринатата и парченца от прясното масло се разпределя на порции, които се увиват в пергаментова хартия.
Приговените правоъгални или квадратни парчета се намазват с мазнина  и се нареждат в тава, намазана с мазнина, поливат се с малко бульон и се пекат във фурна. При поднасяне хартията се разрязва. Отделно се сервира гарнитура от картофи с малко копър.

Забележка: Когато месото е от по-стари агнета (шилета) , кебапът се приготвя с предварително запържени месо и лук.