Телешко месо от труп
2580 1935
-
Свинско месо от
труп 2122 1846
-
Овнешко месо от труп 2344 1875
-
Teлешко месо
разфасовано 2037 1935
-
Агнешко месо от труп 2461 1846
-
Свинско месо разфасовано 1943 1846
Свинска мас
150 150
-
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук - стар 300 252
-
Кромид лук – пресен 367 264
Доматино пюре 30 30
Магданоз 100 70
Червено вино 200 200
Дафинов лист
0,2 0,2
Брашно 40 40
Сол
25 25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 40,84, М -
24,75, В - 5,37, кал. - 419
Взема се месо от бута (ябълка, шол) или от плешката.
Измива се със студена вода, обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 г.
Поръсва се със сол и част от черния пипер (едро смлян) и се размесва с дребно нарязания лук. Поставя
се в тенджера със заrрятата мазнина и се задушава до изпаряването на отделената
от вложените продукти вода. Поръсва се с червения пипер, полива се с
разреденото доматено пюре и половината от виното и се задушава на тих оrън (докато
остане на мазнина), след което се залива с малко горещ бульон. Когато почти
омекне месото, се прибавят останалата част от виното и черният пипер (на
зърна), дафиновият лист и запърженото с прясното масло (или запечено) брашно. Ястието се слага
във фурната и се задушава до окончателното омекване на месото.
При поднасянето се гарнира със задушен с масло ориз или с
друг вид подходяща гарнитура.