Какво да сготвя днес?

Винен кебап




Телешко месо от труп                                                           2580                   1935
-          Свинско месо от труп                                                    2122                  1846
-          Овнешко месо от труп                                                   2344                  1875
-          Teлешко месо разфасовано                                           2037                  1935
-          Агнешко месо от труп                                                    2461                  1846
-          Свинско месо разфасовано                                            1943                  1846
Свинска мас                                                                             150                     150
-          Растително масло                                                             150                    150
Прясно масло                                                                             50                      50
Кромид лук  - стар                                                                   300                     252
-          Кромид лук – пресен                                                        367                    264
Доматино пюре                                                                          30                      30
Магданоз                                                                                   100                      70
Червено вино                                                                            200                    200
Дафинов лист                                                                            0,2                      0,2
Брашно                                                                                        40                      40
Сол                                                                                               25                      25
Червен пипер                                                                              10                      10
Черен пипер                                                                                  3                        3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 40,84,   М - 24,75,   В - 5,37,   кал. - 419



Взема се месо от бута (ябълка, шол) или от плешката. Измива се със студена вода, обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 г. Поръсва се със сол и част от черния пипер (едро смлян)  и се размесва с дребно нарязания лук. Поставя се в тенджера със заrрятата мазнина и се задушава до изпаряването на отделената от вложените продукти вода. Поръсва се с червения пипер, полива се с разреденото доматено пюре и половината от виното и се задушава на тих оrън (докато остане на мазнина), след което се залива с малко горещ бульон. Когато почти омекне месото, се прибавят останалата част от виното и черният пипер (на зърна), дафиновият лист и запърженото с прясното масло (или запечено) брашно. Ястието се слага във фурната и се задушава до окончателното омекване на месото.
При поднасянето се гарнира със задушен с масло ориз или с друг вид подходяща гарнитура.