Какво да сготвя днес?

Кюфтета по чирпански






Телешко месо от труп                                                            1333                 1000
        Говеждо месо от труп                                                     1266                  1000
   Телешко месо разфасовано                                             1053                 1000
     Кайма - смес                                                                     1000                 1000
        Рибна кайма                                                                      1100                 1100
Кромид лук                                                                                200                   168
Бял (типов) хляб                                                                       200                    180
Вода                                                                                           100                    100
        Прясно мляко                                                                     100                     97
Яйца (1 1/ 4   и 1 бр.)                                                                    62                     50
Магданоз                                                                                     40                      28
Брашно (галета )                                                                         60                     60
Полуфабрикат                                                                         1450                 1300
Свинска мас                                                                               150                   150
        Р астително масло                                                              150                   150
Прясно  масло                                                                              50                    50
Кромид лук                                                                                 250                  210
Домати                                                                                        500                   440
Картофи                                                                                      500                   375
Доматено пюре                                                                            50                     50
Сушени лютиви  пиперки ,,шипка"                                           20                     20
Брашно                                                                                          50                    50
Магданоз                                                                                       40                    28
Черен пипер                                                                                   3                      3
Моркови                                                                                      200                  160
Червен пипер                                                                               10                    10
Целина                                                                                         150                  150
Сол                                                                                                20                    20

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 26,80,    М- 25,81,    В - 36,31,    кал. - 498


Почистеното от костите и сухожилията месо се нарязва на парчета (по 80-100 г) и се смила в месомелачка с дребна решетка. Към каймата се прибавят предварително накиснатият в студена вода (мляко) и изстискан хляб, яйцата, магданозът, смлян черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре. От нея се оформят елипсовидни кюфтета
(по 2 бр. за порция), конто се овалват в брашното (галетата) и се полуизпържват.
Приготвя се сосът за ястието. За целта дребно нарязаният лук и
нарязаните на кубчета моркови и целината се задушават в мазнината
с прибавка на малко бульон (вода) до омекване, след което се прибавят доматеното пюре, червеният пипер и останалата част от смления черен пипер. Сместа се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се кипва. Прибавят се нарязаните пиперки (паприкашът), а след това- картофите, нарязани на кубчета, и полуизпържените кюфтета. Ястнсто ври 10-15 минути, след което се слагат обелените и едро нарязани
червени домати. Малките лютиви пиперки, ако са зелени, се
прибавят към края на задушаването на зеленчуците, а ако са сушени
(червени) - след разреждането на соса.
Готовото ястие се поръсва с дребно нарязания магданоз. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар