Телешко месо от труп
1333
1000
–
Говеждо месо от труп 1266
1000
– Телешко месо разфасовано 1053 1000
– Кайма - смес 1000
1000
–
Рибна кайма 1100 1100
Кромид лук 200 168
Бял (типов) хляб
200 180
Вода 100 100
–
Прясно мляко 100 97
Яйца (1 1/ 4 и 1 бр.) 62 50
Магданоз 40 28
Брашно (галета )
60 60
Полуфабрикат 1450
1300
Свинска мас 150 150
–
Р астително масло 150
150
Прясно масло 50
50
Кромид лук 250 210
Домати 500
440
Картофи
500 375
Доматено пюре 50 50
Сушени лютиви пиперки ,,шипка" 20 20
Брашно 50 50
Магданоз 40 28
Черен пипер 3
3
Моркови 200 160
Червен пипер 10
10
Целина 150
150
Сол 20 20
Добив:
3000
Тегло на една порция: 300
Химичен състав: Б - 26,80, М- 25,81, В - 36,31, кал. - 498
Почистеното от костите
и сухожилията месо се нарязва на парчета (по 80-100 г) и се смила в месомелачка
с дребна решетка. Към каймата се прибавят предварително накиснатият в студена вода
(мляко) и изстискан хляб, яйцата, магданозът, смлян черен пипер и сол на вкус. Сместа
се омесва добре. От нея се оформят елипсовидни кюфтета
(по 2 бр. за порция),
конто се овалват в брашното (галетата) и се полуизпържват.
Приготвя се сосът за
ястието. За целта дребно нарязаният лук и
нарязаните на кубчета
моркови и целината се задушават в мазнината
с прибавка на малко
бульон (вода) до омекване, след което се прибавят доматеното пюре, червеният пипер
и останалата част от смления черен пипер. Сместа се залива с бульон или гореща вода,
посолява се и се кипва. Прибавят се нарязаните пиперки (паприкашът), а след това-
картофите, нарязани на кубчета, и полуизпържените кюфтета. Ястнсто ври 10-15 минути,
след което се слагат обелените и едро нарязани
червени домати. Малките
лютиви пиперки, ако са зелени, се
прибавят към края на
задушаването на зеленчуците, а ако са сушени
(червени) - след разреждането
на соса.
Готовото ястие се поръсва
с дребно нарязания магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар