Какво да сготвя днес?

Сарми от лозов лист с месо




Агнешко месо от труп                                                           1333                 1000
-          Телешко месо от труп                                                     1333                 1000
-          Телешко месo разфасовано                                            1053                  1000
-          Кайма - смес                                                                     1000                 1000
-          Рибна кайма                                                                     1100                  1100
Свинска мас                                                                              150                    150
-          Растително масло                                                              150                    150
Прясно масло                                                                              50                     50
Кромид лук                                                                               200                    168
Домати                                                                                       290                    255
Доматено пюре                                                                           50                     50
Ориз                                                                                            110                   220
Копър, магданоз н джоджен                                                       50                     35
Лозови листа                                                                              400                   360
Яйца (2-1 1/ 2 бр.)                                                                      100                     80
Кисело мляко                                                                             400                    388
Брашно                                                                                          50                     50
Оцет (за попарване на пресните листа)                                     40                     40
Сол                                                                                                25                     25
Червен пипер                                                                               10                     10
Черен пипер                                                                                   3                       3

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б- 24,96,   М - 27,01,    В - 18,30,    кал. – 428

Дребно нарязаният кромид. лук се задушава в мазнината до омекване.
Прибавя се очистеният и измит ориз и се запържва леко. Добавят се червеният пицер и червените домати, обелени и нарязани на дребно. Сместа се посолява, залива се с бульон или гореща вода и се оставя да поври 5-10 минути, след което се отстранява от огъня и се прибавя към смляното месо. Слагат се подправките (черен пипер, копър, магданоз и джоджен, нарязани на дребно) и сол. Сместа се разбърква добре.
Лозовите листа (пресните) се измиват добре, попарват се с ropeща пподкиселена с оцета вода и се почистват от дръжките. В средата на всеки лист откъм опаковата (негладката) страна се поставя плънка, която се покрива с краищата на листа и се увива на руло. Приготвените по този начин сарми се нареждат в плитка тенджера
или тава, притискат се с чиния, заливат се с бульон или топла вода и се варят на тих огън. Приготвя се застройка от яйцата, киселото мляко, брашното и соса от ястието, с която се заливат готовите сарми. Съдът със сармите се стръсква и след 1-2 минути се отстранява от огъня.
Ястието до поднасянето му се съхранява на водна баня.

Забележка. Сармите моrат да се поднесат с натурален сос, образуван при варенето им, отдобавка на мазнина (30 r) и киселото мляко (50 r). В този случай добивът
съответно се намалява от 2500 r на 2300 r.