Агнешко месо от
труп 1333
1000
-
Телешко месо от труп 1333 1000
-
Телешко месo разфасовано 1053 1000
-
Кайма - смес 1000 1000
-
Рибна кайма 1100 1100
Свинска мас 150
150
-
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук 200 168
Домати 290 255
Доматено пюре 50 50
Ориз 110
220
Копър, магданоз н
джоджен 50 35
Лозови листа 400 360
Яйца (2-1 1/ 2
бр.) 100 80
Кисело мляко 400 388
Брашно 50
50
Оцет (за попарване
на пресните листа) 40 40
Сол 25
25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция: 300
Химичен състав: Б- 24,96, М - 27,01, В - 18,30, кал. – 428
Дребно нарязаният кромид. лук се
задушава в мазнината до омекване.
Прибавя се очистеният и измит ориз и се
запържва леко. Добавят се червеният пицер и червените домати, обелени и
нарязани на дребно. Сместа се посолява, залива се с бульон или гореща вода и се
оставя да поври 5-10 минути, след което се отстранява от огъня и се прибавя към
смляното месо. Слагат се подправките (черен пипер, копър, магданоз и джоджен, нарязани
на дребно) и сол. Сместа се разбърква добре.
Лозовите листа (пресните) се измиват
добре, попарват се с ropeща пподкиселена с оцета вода и се почистват от
дръжките. В средата на всеки лист откъм опаковата (негладката) страна се
поставя плънка, която се покрива с краищата на листа и се увива на руло. Приготвените
по този начин сарми се нареждат в плитка тенджера
или тава, притискат се с чиния, заливат
се с бульон или топла вода и се варят на тих огън. Приготвя се застройка от
яйцата, киселото мляко, брашното и соса от ястието, с която се заливат готовите
сарми. Съдът със сармите се стръсква и след 1-2 минути се отстранява от огъня.
Ястието до поднасянето му се съхранява
на водна баня.
Забележка. Сармите моrат да се поднесат
с натурален сос, образуван при варенето им, отдобавка на мазнина (30 r) и
киселото мляко (50 r). В този случай добивът