Какво да сготвя днес?

Турнедо КАРМЕН



Tелешко месо от труп                                                          1867                   1400
- Телешко месо едра разфасовка                                         1474                   1400
Сол                                                                                             20                       20
Черен пипер                                                                                3                         3
Прясно масло                                                                            50                        50
Гъби пресни                                                                            500                      465
 - Гъби стерилизирани                                                            574                     333
Домати                                                                                     500                     465
Свинска маc                                                                            150                      150
- Растително масло                                                                 150                      150
- Маргарин                                                                               150                     150
Брашно                                                                                        60                       60
Яйца (2 -3бр.)                                                                           125                     100
Сос  с червено вино  (рец.№ 817)                                                                                       250
Гарнитура (рец.№907, 908)                                                                                               1000
Хляб  (10 филии)                                                                       400                    330

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 38,64,   М - 37,84,   В - 46,59,    кал. - 701


От средата на почистеното от ципите и сухожилията вътрешно филе се отрязват порционни парчета с дебелина 20 - 30 мм, които чрез натискане с ръка или сатър леко се отъняват, като същевременно им се придава кръгла форма. Поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се изпържват в загрятата мазнина.
Хлебните филии се потапят от едната страна в разбитите яйца и се изпържват. Доматите се издълбават, поръсват се със сол и смлян черен пипер и се оставят да престоят 7-10 минути, след което се отцеждат, слагат се в фритюрник за 2-3 секунди и се напълват с нарязаните на ивички и сотирани в маслото гъби.
Изпържените филета се поставят върху панираните хлебни крутони. Върху тях се слагат по един домат и по едно охлювче, орехче или звездичиа, оформени от прясното масло, а отстрани се сипва сосът и се подрежда гарнитурата - пържени картофи (помпай). грах и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар