Какво да сготвя днес?

Кюфтета с маринован сос




Телешко месо от труп                                                            1333                1000
        Говеждо месо от труп                                                    1266                1000
        Овче месо от труп                                                           1250               1000
        Свинско месо от труп                                                     1149               1000
        Телешко месо разфасовано                                           1050                1000
        Кайма – смес                                                                   1000                1000
        Рибна кайма                                                                    1100                1000
Бял (типов) хляб                                                                       200                 180
Вода                                                                                           100                 100
        Прясно мляко                                                                    100                   97
Кромид лук                                                                                200                 168
Магданоз                                                                                     40                    28
Яйца ( 1 1/ 4 - 1 бр.)                                                                    62                   50
Брашно                                                                                         60                   60
   Полуфабрикат                                                                                             1540
Свинска мас                                                                               100                100
Прясно масло                                                                               50                  50
Моркови                                                                                     100                  80
Целина                                                                                        100                  90
Стерилизирани краставички                                                    100                  59
Доматено пюре                                                                          100                100
Чесън                                                                                            10                    8
Брашно                                                                                         50                  50
Лимон                                                                                           50                  20
 – Оцет                                                                                          20                  20
Черен пипер                                                                                   3                    3
Дафинов лист                                                                              0,2                 0,2
Сол                                                                                                25                  25

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 25,20,   М - 20,52,    В - 25,45,    кал. - 398

Почистеното от костите  сухожилнята месо се нарязва на парчта по 80-100 г и се смила в месомелачка. Към каймата се прибавят хябът, предварително накиснат в прясното мляко или във вода и изстискан, настърганият на ренде кромид лук, част от черния пнпер( смлян), яйцата, дребно нарязаният магданоз и сол на вкус. Сместа
се омесва добре и се оставя да престо  около 1 час на хладно място или  в хладилник. След това от нея се оформят кюфтета (по 2 бр. за порция ), които се овалват в брашното и се полуизпържват. Сосът за ястието се приготвя, като в мазнината се задушават до омекване дребно нарязаният лук, настърганите на ренде моркови и целина, нарязаните
на кубчета кисели краставички и доматеното пюре. Сместа се разрежда с бульон или гореща вода, посолява се, вари се 10-15 минути заедно с дафиновия лист, след което се прецежда. В прецедения сос се слагат полуизпържените кюфтета и останалата част от
черния пипер (на зърна). Ястието се подправя с изстискания от лимона
сок (оцет) и счукания чесън и се задушава във фурна. Поднася с гарнитура от картофено пюре, задушен ориз и др.

Забележка . Оцетът придава по-добър вкус, ако в него в продълженне на 40 дни
са киснали стебла от естрагон. Те не се изхвърлят, докато не се свърши оцетът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар