Телешко месо от
труп 1333 1000
–
Говеждо месо от труп 1266 1000
–
Овче месо от труп
1250 1000
–
Свинско месо от труп 1149 1000
–
Телешко месо разфасовано
1050
1000
–
Кайма – смес 1000 1000
–
Рибна кайма 1100 1000
Бял (типов) хляб 200 180
Вода 100 100
–
Прясно мляко
100 97
Кромид лук 200 168
Магданоз 40 28
Яйца ( 1 1/ 4 - 1
бр.) 62 50
Брашно 60 60
Полуфабрикат
1540
Свинска мас 100 100
Прясно масло 50 50
Моркови 100 80
Целина 100 90
Стерилизирани
краставички 100 59
Доматено пюре 100 100
Чесън 10 8
Брашно 50
50
Лимон 50 20
– Оцет 20 20
Черен пипер 3 3
Дафинов лист 0,2 0,2
Сол 25 25
Добив:
3000
Тегло на една
порция: 300
Химичен състав: Б - 25,20, М - 20,52, В - 25,45, кал. - 398
Почистеното от
костите сухожилнята месо се нарязва на
парчта по 80-100 г и се смила в месомелачка. Към каймата се прибавят хябът,
предварително накиснат в прясното мляко или във вода и изстискан, настърганият
на ренде кромид лук, част от черния пнпер( смлян), яйцата, дребно нарязаният
магданоз и сол на вкус. Сместа
се омесва добре и
се оставя да престо около 1 час на
хладно място или в хладилник. След това
от нея се оформят кюфтета (по 2 бр. за порция ), които се овалват в брашното и
се полуизпържват. Сосът за ястието се приготвя, като в мазнината се задушават
до омекване дребно нарязаният лук, настърганите на ренде моркови и целина,
нарязаните
на кубчета кисели
краставички и доматеното пюре. Сместа се разрежда с бульон или гореща вода,
посолява се, вари се 10-15 минути заедно с дафиновия лист, след което се
прецежда. В прецедения сос се слагат полуизпържените кюфтета и останалата част
от
черния пипер (на
зърна). Ястието се подправя с изстискания от лимона
сок (оцет) и
счукания чесън и се задушава във фурна. Поднася с гарнитура от картофено пюре,
задушен ориз и др.
Забележка . Оцетът
придава по-добър вкус, ако в него в продълженне на 40 дни
са киснали стебла
от естрагон. Те не се изхвърлят, докато не се свърши оцетът.
Няма коментари:
Публикуване на коментар