Какво да сготвя днес?

Тас - кебап




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                  1846
- Овнешко месо от труп                                                      2344                   1875
Свинска мас                                                                            150                    150
-          Растително масло                                                                  100                    100
Прясно масло                                                                          100                    100
Кромид лук                                                                             300                    252
Доматено пюре                                                                         30                      30
Брашно                                                                                       40                      40
Магданоз                                                                                   50                       37
Червен пипер                                                                            10                       10
Черен пипер                                                                                3                        3
Бахар                                                                                         0,1                      0,1
Сол                                                                                             20                       20
Яйца (5 бр.)                                                                              250                     220
Гарнитура (peц. № 911)                                                                                                     700

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 46,56,   М - 25,66,   В - 68,99,   кал. - 712

Взема се месо от бут (вайсбрат) или от плешка, измива се, обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 r. Посолява се, поръсва се с част от черния пипер и бахара (едро смлени или счукани) и леко се запържва в мазнината (мас или растително масло). В същата мазнина след изваждането на месото се задушава дребно нарязаният лук,
като се добавя малко бульон. Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. Сместа се задушава, докато остане почти на мазнина, след което се поръсва с червения пипер, разбърква се и се разрежда с горещ бульон или вода. В получения сос се връща месото и се добавя останалият черен пипер (на зърна). Съдът се похлупва
с капак и се оставя на тих огън до омекването на месото. Няколко минути (10-15) преди да се отстрани от огъня, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло и покрито с капак, се оставя да къкри, докато се свърже сосът. Готовото ястие сеосвежава с дребно нарязан магданоз и се съхранява на водна баня (бен мари) или в слабо загрята фурна.
Поднася се с гарнитура от варен ориз или с друг вид гарнитура.