Агнешко месо от труп
2461 1846
- Телешко месо от труп
2580 1935
- Свинско месо от труп
2122 1846
- Телешко месо
разфасовано
2037 1935
- Свинско месо
разфасовано 1943 1846
- Овнешко месо от
труп 2344 1875
Свинска мас
150 150
-
Растително масло 100 100
Прясно масло 100 100
Кромид лук
300 252
Доматено пюре 30 30
Брашно
40 40
Магданоз
50 37
Червен пипер
10 10
Черен пипер
3 3
Бахар
0,1 0,1
Сол
20 20
Яйца (5 бр.) 250 220
Гарнитура (peц. № 911)
700
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 46,56, М -
25,66, В - 68,99, кал. - 712
Взема се месо от бут (вайсбрат) или от плешка, измива се,
обезкостява се и се нарязва на парченца по 25-30 r. Посолява се, поръсва се с
част от черния пипер и бахара (едро смлени или счукани) и леко се запържва в
мазнината (мас или растително масло). В същата мазнина след изваждането на
месото се задушава дребно нарязаният лук,
като се добавя малко бульон. Когато лукът омекне, се
слага разреденото доматено пюре. Сместа се задушава, докато остане почти на мазнина,
след което се поръсва с червения пипер, разбърква се и се разрежда с горещ
бульон или вода. В получения сос се връща месото и се добавя останалият черен
пипер (на зърна). Съдът се похлупва
с капак и се оставя на тих огън до омекването на месото.
Няколко минути (10-15) преди да се отстрани от огъня, ястието се поръсва със
запеченото брашно и запърженото прясно масло и покрито с капак, се оставя да къкри,
докато се свърже сосът. Готовото ястие сеосвежава с дребно нарязан магданоз и
се съхранява на водна баня (бен мари) или в слабо загрята фурна.
Поднася се с гарнитура от варен ориз или с друг вид
гарнитура.