Какво да сготвя днес?

Агнешко горски кебап





Агнешко  месо от труп с кости                                            2580                 1935   
Прясно масло                                                                            50                      50
-          Маргарин                                                                          150                    150
Растително масло                                                                    150                    150
Кромид лук - стар                                                                    300                   252
Брашно                                                                                       35                      35
Джоджен                                                                                    30                      24
Доматено пюре                                                                          50                      50  
Бяло вино                                                                                  100                    100
Магданоз                                                                                     50                      35
Чубрица   (клонки)                                                                     20                     20
Сол                                                                                               20                     20
Червен пипер                                                                                5                       5
Черен пипер                                                                                  3                       3

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б- 33,52,   М – 35,90,   В – 5,65,   кал. – 494

Месото (от гърдите и ребрената част) се измива и се нарязва на парченца по 25-30г , слага се в тенджера заедно с мазнината (растителното масло) и дребно нарязаният лук и се задушава на умерен огън, докато се изпари отделящият се от продуктите сок. После се прибавя разреденото доматено пюре и задушаването продължава, докато месото остане на мазнина. Слагасе червеният пипер и черният пипер (на зърна). Ястието се залива с горещ бульон и половината вино и се оставя да ври  плътно захлупено с  капак. Когато месото поомекне, се прибавят и останалата част от виното, чубрицата и дребно нарязан джоджен и магданоз. Варенето продължава, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди отстраняването на ястието от огъня се  прибавя запърженото с маслото (или запечено) брашно. Готовият кебап до момента на поднасянето се цъхранява на водна баня.  Поднася се с гарнитура от гъби или ориз.