Агнешко месо от труп с кости 2580 1935
Прясно масло 50 50
-
Маргарин
150 150
Растително
масло 150 150
Кромид лук - стар 300 252
Брашно 35 35
Джоджен 30 24
Доматено пюре 50 50
Бяло вино 100 100
Магданоз 50
35
Чубрица (клонки) 20 20
Сол 20
20
Червен пипер 5
5
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция: 300
Химичен състав: Б- 33,52,
М – 35,90, В – 5,65, кал. – 494
Месото (от гърдите и ребрената част) се
измива и се нарязва на парченца по 25-30г , слага се в тенджера заедно с
мазнината (растителното масло) и дребно нарязаният лук и се задушава на умерен
огън, докато се изпари отделящият се от продуктите сок. После се прибавя
разреденото доматено пюре и задушаването продължава, докато месото остане на
мазнина. Слагасе червеният пипер и черният пипер (на зърна). Ястието се залива
с горещ бульон и половината вино и се оставя да ври плътно захлупено с капак. Когато месото поомекне, се прибавят и
останалата част от виното, чубрицата и дребно нарязан джоджен и магданоз.
Варенето продължава, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди
отстраняването на ястието от огъня се
прибавя запърженото с маслото (или запечено) брашно. Готовият кебап до
момента на поднасянето се цъхранява на водна баня. Поднася се с гарнитура от гъби или ориз.