Какво да сготвя днес?

Руло от смляно месо – Стефани





Телешко месо от труп                                                          1880                   1410
-          Овче (овнешко) мeco от труп                                       1763                   1410
-          Свинско месо от труп                                                    1621                  1410
-          Телешко месо разфасовано                                           1484                  1410
-          Свинско месо разфасовано                                           1484                   1410
-          Кайма - смес                                                                   1410                   1410
-          Рибна кайма                                                                   1560                    1560
Кромид лук                                                                             150                      126
Магданоз                                                                                   50                        35
Моркови                                                                                   130                     104
Целина                                                                                      150                     135
Сланина - прясна                                                                       80                       77
Хляб                                                                                          220                     198
Вода                                                                                          120                      120
Прясно мляко                                                                          120                      116
Яйца за сместа (1 1/2 бр.) 
  и за намазване (1 1/2бр)                                                        100                       80
Галета                                                                                          30                      30
Варени яйца за плънката 3-4 бр.                                             150                    120
Кашкавал                                                                                     50                      47
Свинска мас                                                                              100                    100
Растително масло                                                                     100                    100
Прясно масло                                                                             50                       50
Черен пипер                                                                                  3                        3
Сол                                                                                               25                      25
Сол от печено                                                                                                                       300

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б -35,31,   М -32,00,   В -17,01,   кал.-512


От смляното месо, ситно нарязаните лук и магданоз, накиснатия във водата и изстискан хляб, яйцата, смления черен пипер и сол на вкус се приготвя смес, както за пържени кюфтета, която след като престои в хладилник около 40 минути, се разстила върху мокра кърпа на пласт с дебелин а 1,5 - 2 см във форма на правоъrъник. Отгоре
по дължина  и през 2-3 см се слагат на редове нарязаните на ивички с дЪлжина 8,5 - 1см задущени в маста и прясното масло моркови и целина и запържената сланина, а no средата - peд от твърдо сварените яйца, нарязани на половинки. С nомощта на кърпата сместа се повдига и се увива на руло. Рулото се притиска по дължиината, а в
краищата се загъва, а за да не изпадне плънката, поставя се в намазана с масло тава, намазва се отrоре и отстрани с разбития белтък, поръсва се с галетата и настъргания кашкавал, полива се с останалата мазнина, набожда се на няколко места с вилица и се пече във фурна. Петнадесет минути: преди Изваждането му от фурната рулото се залива с останалото разтопено прясно масло. Готовото руло, след като престои 15-20 минути, се нарязва на филийки с дебелина 1 - 1,5 см, които се поставят в загрети чинии,
заливат се с горещия сос от печено и се гарнират с пържени картофи, зеленчуци с масло, ориз или друга подходяща гарнитура.