Какво да сготвя днес?

Домашна наденица




Свинско месо от труп                                                            920                  800
-          Свинско месо едра разфасовака                                    842                  800
Телешко месо от труп                                                          1067                  800
        Телешко месо от едра разфасовка                                 842                  800
Кайма по  БДС                                                                      1600                1600
Солена сланина                                                                       365                  350
-          Прясна сланина                                                                350                  350
Захар на пудра                                                                           10                    10
Бахар                                                                                          0,3                   0,3
Кимион                                                                                         3                      3  
Чубрица                                                                                     0,3                   0,3
Лютиви сушени пиперки                                                            3                      3
-           Лютиви пресни пиперки                                                   30                    20
Червен пипер                                                                                3                      3
Чесън                                                                                           10                      7
Вода                                                                                           170                  170
Селитра                                                                                       0,5                  0,5
Черва солени                                                                              1,5м
Сол                                                                                                20                    20
Черен пипер                                                                                   3                      3
Растително масло ( за пържене)                                              150                  150

Добив:                                                                                                                         1500/ 3000
Тегло на една порция:                                                                                                   150/ 300
Химичен състав:  Б – 27,57,   М – 59,53,   В – 1,91,   кал. – 674,6

Месото се накълцва със сатър или смила в месомелачка. Сланината се нарязва на парчета и се прибавя към смляното месо заедно с подправките – захарта, селитрата, бахара, смлян черен пипер, смлян кимион, претрита чубрица, лютиви пиперки (сушените счукани , а пресните  – нарязани), чесън ( нарязан на дребно) и част от водата. Сместа се омесва добре и се оставя да рестои в хладилник 10-12 часа при температура от +2° до   +4°, след което отново се омесва,като се добавя останалата част от водата и червеният пипер. Сполучената смес се пълнят  предварително изкиснатите в хладка вода черва. При пълненето, което се извършва с помоща на фунийка и месомелачна машина, червата се прищипват на разстояние около 12см с оглед да се оформят порции от 215г (полуфабрикат в сурово състояние). Приготвят се печени на скара или пържени на тиган. Гарнират се с 2-3 вида гарнитура – запържен фасул, лютеница, пържени картофи, пюре от картофи и др.