Свинско месо от труп
920 800
-
Свинско месо едра разфасовака 842 800
Телешко месо от труп 1067 800
–
Телешко месо от едра
разфасовка 842 800
Кайма по БДС 1600 1600
Солена сланина
365 350
-
Прясна сланина 350
350
Захар на пудра 10 10
Бахар
0,3 0,3
Кимион 3 3
Чубрица
0,3 0,3
Лютиви сушени пиперки 3 3
-
Лютиви пресни пиперки 30 20
Червен пипер 3 3
Чесън
10 7
Вода 170 170
Селитра
0,5 0,5
Черва солени 1,5м
Сол 20
20
Черен пипер 3 3
Растително масло ( за пържене) 150 150
Добив: 1500/
3000
Тегло на една порция:
150/
300
Химичен състав: Б –
27,57, М – 59,53, В – 1,91, кал. – 674,6
Месото се накълцва със сатър или смила в месомелачка.
Сланината се нарязва на парчета и се прибавя към смляното месо заедно с
подправките – захарта, селитрата, бахара, смлян черен пипер, смлян кимион,
претрита чубрица, лютиви пиперки (сушените счукани , а пресните – нарязани), чесън ( нарязан на дребно) и част
от водата. Сместа се омесва добре и се оставя да рестои в хладилник 10-12 часа
при температура от +2° до +4°, след
което отново се омесва,като се добавя останалата част от водата и червеният
пипер. Сполучената смес се пълнят
предварително изкиснатите в хладка вода черва. При пълненето, което се
извършва с помоща на фунийка и месомелачна машина, червата се прищипват на
разстояние около 12см с оглед да се оформят порции от 215г (полуфабрикат в
сурово състояние). Приготвят се печени на скара или пържени на тиган. Гарнират
се с 2-3 вида гарнитура – запържен фасул, лютеница, пържени картофи, пюре от
картофи и др.