Какво да сготвя днес?

Турнедо ДЮБАРИ



Телешко месо от труп                                                           1867                   1400
 - Телешко месо разфасовано                                               1474                   1400
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Яйца (2-3 бр.)                                                                              50                       40
Прясно масло                                                                             50                        50
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Брашно                                                                                        60                       60
Хляб                                                                                           400                     330
Тъмночервен сос с червено вино  (рец.№ 817)                     169                     160
Кашкавал                                                                                      30                      30
Карфиол                                                                                    1265                    700
Сос Бешамел (рец.№ 841)                                                         300                    300
Гарнитура (рец.№907, 897)                                                                                                1000
Магданоз                                                                                      40                       28

Добив:                                                                                                                                   3400
Тегло на една порция:                                                                                                           340
Химичен състав:  Б - 37,21. М - 42,93, В - 39,23, кал. - 712


От почистеното бонфиле се отрязват порционни парчета,  отговарящи на нетното тегло, посочено в рецептата. Начукват се леко с тъпата страна на сатъра, като същевременно им се придава кръгла форма, поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се полуизпържват в загрятата мазнина. Поднасят се горещи, като се
поставят върху филия от xлябa, панирана от едната страна в разбитите яйца и изпържена в мазнината, и се заливат с предварително приготвения сос. отстрани се слага гарнитурата: задушени картофи, пържени картофи, картофu „шато" или др. Върху месото се слага парченце от прясното масло, оформено като охлювче, орехче или звездичка.

Забележки.
1. Карфиолът се nриготвя no следния начин: Очистеният карфиол се сварява в
подсолена вода, отцежда се и се накъсва на едри розички, които се нареждат в намазана
с мазнина тава. Заливат се със сос Бешамел, поръсват се с настърган кашкавал
и се запичат в силно загрята фурна.
2. Гарнитурата от картофи „шато" се приготвя по следния начин: Картофите.
оформени като орехчета, се бланшират в подсолена вода, след което се отцеждат,
подреждат се в тава, заливат се с разточено масло и се запичат във фурна до леко
зачервяване. Най-подходящи за такава гарнитура са млади картофи с еднаква
едрина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар