Агнешко месо от
труп 2461 1846
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук - стар 250 210
Брашно 30 30
Червени домати 300 264
Сушени лютиви
пиперки 100
90
Доматено пюре 50 50
Картофи 650 488
Чесън (10 глави)
110 86
Пресни гъби
300 279
–
Гъби консерва 300 174
Джоджен 50 40
Чубрица ( клонки)
20 20
Магданоз 50 37
Червен пипер 5 5
Черен пипер 3 3
Вино 150
150
Сол 20 20
Брашно за намазване на
гърнето 200 200
Добив:
2500
Тегло на една порция:
250
Химичен състав: Б - 36,05, М - 41,10, В - 18,25, кал. - 605
Месото (от плешка или бут) се измива и се почиства от
костите, след което се нарязва на парченца по 25-30 г. Към месото се прибавят почистени
и измити: кромидът, нарязан на дребно, rъбите, нарязани на ивици (дребните се
оставят цели), картофите, нарязани на купчета, чесънът - на цели глави (без
брадичката и външната обвивка), лютивите пиперчици - цели (дръжките им се
отрязват на 1 см над семенната част), магданозът и джодженът, нарязани на
дребно. Месото и зеленчукът се поръсват със солта, червения пипер и едро
смления черен пипер и се поставят в пръстено гърне. Прибавят се доматеното
пюре, запеченото брашно, растителното масло н чубрнцата. Гърнето се затваря с
капак, който се замазва с твърдо тесто, и се поставя в силна фурна. След около 1
час (от момента на завирането на ястието) гърнето се изважда от фурната и се
отваря. Към ястието се прибавят малко бульон или гъбен сос, виното и
запърженото прясно масло. Гърнето отново се затваря плътно и ястието
се задушава във фурната 30-40 минути. Готовото ястне се поднася заедно с
гърнето, което се отваря пред клиентите. При разливане за редовна консумация ястието се изсипва в
тaвичка и се запича ( 10 мннути) в силна фурна.
Кебап по хайдушки се приготвя по предварителна поръчка
или
като специалнтет на заведението.