Какво да сготвя днес?

Агнешко - кебап по хайдушки




Агнешко месо от труп                                                               2461               1846
Растително масло                                                                        150                 150
Прясно масло                                                                                  50                  50
Кромид лук - стар                                                                        250                 210
Брашно                                                                                           30                   30
Червени домати                                                                            300                264
Сушени лютиви пиперки                                                             100                  90
Доматено пюре                                                                               50                  50
Картофи                                                                                         650                 488
Чесън (10 глави)                                                                            110                  86
Пресни гъби                                                                                  300                 279
        Гъби консерва                                                                        300                 174
Джоджен                                                                                         50                   40
Чубрица ( клонки)                                                                          20                   20
Магданоз                                                                                         50                   37
Червен пипер                                                                                    5                     5
Черен пипер                                                                                      3                     3
Вино                                                                                              150                  150
Сол                                                                                                  20                    20
Брашно за намазване на гърнето                                                200                  200

Добив:                                                                                                                                  2500
Тегло на една порция:                                                                                                          250
Химичен състав:  Б - 36,05,   М - 41,10,   В - 18,25,   кал. - 605



Месото (от плешка или бут) се измива и се почиства от костите, след което се нарязва на парченца по 25-30 г. Към месото се прибавят почистени и измити: кромидът, нарязан на дребно, rъбите, нарязани на ивици (дребните се оставят цели), картофите, нарязани на купчета, чесънът - на цели глави (без брадичката и външната обвивка), лютивите пиперчици - цели (дръжките им се отрязват на 1 см над семенната част), магданозът и джодженът, нарязани на дребно. Месото и зеленчукът се поръсват със солта, червения пипер и едро смления черен пипер и се поставят в пръстено гърне. Прибавят се доматеното пюре, запеченото брашно, растителното масло н чубрнцата. Гърнето се затваря с капак, който се замазва с твърдо тесто, и се поставя в силна фурна. След около 1 час (от момента на завирането на ястието) гърнето се изважда от фурната и се отваря. Към ястието се прибавят малко бульон или гъбен сос, виното и запърженото прясно масло. Гърнето отново се затваря плътно и ястието се задушава във фурната 30-40 минути. Готовото ястне се поднася заедно с гърнето, което се отваря пред клиентите. При разливане за редовна консумация ястието се изсипва в тaвичка и се запича ( 10 мннути) в силна фурна.
Кебап по хайдушки се приготвя по предварителна поръчка или
като специалнтет на заведението.