Какво да сготвя днес?

Месо – задушено с лук





Телешко месо от труп                                                         2580                 1950
        Говеждо месо от труп                                                  2597                 2000
        Телешко месо разфасовано                                         2037                 1935
        Говеждо месо разфасовано                                         2105                  2000
Свинска мас                                                                           120                   120
        Растително масло                                                           120                   120
Прясно масло                                                                           30                     30
        Маргарин                                                                         150                   150
Оцет                                                                                          60                     60

Кромид лук                                                                             600                   504
Вино                                                                                        100                   100
Брашно                                                                                    100                   100
Копър                                                                                        50                     35
Дафинов лист                                                                          0,2                    0,2
Кориандър                                                                                  5                       4
Сол                                                                                            25                     25
Черен пипер                                                                               3                       3


Добив:                                                                                                                               3000
Тегло на една порция:                                                                                                      300
Химичен състав:   Б – 34,84   М – 23,91    В – 10,91   кал. – 410

Месото ( от външно филе) се нарязва на порционни парчета, които се начукват, посоляват се в брашното и се пържат в сгорещената мазнина, докато на повърхността им се образува зачервена коричка.
   В тенджета се слага на 2-3 реда нарязаният на дребно лук, като между редовете се нареждат парчетата от запърженото месо и се поръсват с подправките – дафинов лист,черният пипер( едро натрошен) , кориандърът. Ястието  се залива с тъмен бульон  ( 0,8 л на 1 кг месо), похлупва се с капак и се задушава в средно загрята фурна  до омекване на месото. След това част отделения от продуктите сос  се отлива  и се смесва с оцета, виното и запеченото брашно, размито с  бульон. Полученият сос се загрява  до кипване, изсипва се в съда с месото, който внимателно се разклаща,  и се вари още 5 минути. При поднасяне в чиниите се слагат парченца от месото, покрити  с лук, поръсват се с дребно нарязания копър и се гарнира с варени картофи или макаронени изделия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар