Какво да сготвя днес?

Кебап по шопски




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                   1846
Свинска мас                                                                            100                    100
- Растително мacлo                                                                 100                    100
Прясно масло                                                                            50                      50
Кромид лvк                                                                             300                     252
Моркови                                                                                    50                       40
Доматено пюре                                                                         50                      50
Целина                                                                                       60                      54
Вино                                                                                         100                    100
Домати                                                                                     500                    440
Брашно                                                                                       70                     70
Магданоз                                                                                    50                     35
Джоджен                                                                                    50                     35
Чубрица – клонки                                                                     20                     20
Червен пипер                                                                             10                     10
Черен пипер                                                                                  3                      3
Сол                                                                                              20                     20
Малки лютиви пиперки                                                            50                     48
Кисело мляко                                                                            400                  388
Яйца (3 бр.)                                                                               150                  120
Гарнитура (peц. № 904, 903)                                                                                            800

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 37,45,   М - 38,68,   В - 13,   кал. - 566




Месото (от бут или плешка) се обезкостява, измива и нарязва на парченца по 20-25 г, които се поръсват със сол и едро смлян (счукан) черен пипер и се нанизват на телени шишчета, като помежду им се слагат 1/2 лютива пиперчица, резенче от лук и резенче от домат (към крехко свинско месо се добавя и филийка от сланина). Подготвените
шишчета се панират в брашното и леко се запържват в заrрятата мазница. В същата мазнина след това се задушават дребно нарязаните лук, моркови и целина, докато останат на мазнина. Прибавят се разреденото доматено пюре и червеният пипер. Когато почти се изпари водата, сместа се залива с малко горещ бульон или вода и след като
кипне, сe излива върху предварително подредените в тава шишчета. Ястието се поръсва с дребно нарязаните джоджен, магданоз (половината) и останалите домати, подправя се с виното и чубрицата, която се потапя в соса, и се пече във фурната, докато омекне месото. Изважда се клончето от чубрицата и ястието се залива със запърженото
прясно масло и ако е необходимо да се сгъсти сосът, се поръсва със запеченото брашно. Готовото ястие се освежава с останалата половина от магданоза, нарязан на дребно, полива се с разбитите с киселото мляко яйца и отново се пече във фурната, докато се зачерви заливката.
Поднася се с гарнитура от пресни картофи, .задушени с масло и поръсени
с копър, със сотирани картофи или с друг вид гарнитура.