Агнешко месо от труп 2461 1846
- Телешко месо от труп 2580 1935
- Свинско месо от труп 2122 1846
- Телешко месо
разфасовано 2037 1935
- Свинско месо
разфасовано 1943 1846
Свинска мас
100 100
- Растително мacлo 100 100
Прясно масло
50 50
Кромид лvк
300 252
Моркови 50 40
Доматено пюре 50 50
Целина 60 54
Вино
100
100
Домати
500 440
Брашно 70 70
Магданоз
50 35
Джоджен
50 35
Чубрица – клонки 20 20
Червен пипер
10 10
Черен пипер
3 3
Сол
20
20
Малки лютиви пиперки 50 48
Кисело мляко
400 388
Яйца (3 бр.)
150 120
Гарнитура (peц. № 904,
903)
800
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 37,45, М - 38,68, В - 13, кал. - 566
Месото (от бут или плешка) се обезкостява, измива и
нарязва на парченца по 20-25 г, които се поръсват със сол и едро смлян (счукан)
черен пипер и се нанизват на телени шишчета, като помежду им се слагат 1/2
лютива пиперчица, резенче от лук и резенче от домат (към крехко свинско месо се
добавя и филийка от сланина). Подготвените
шишчета се панират в брашното и леко се запържват в
заrрятата мазница. В същата мазнина след това се задушават дребно нарязаните лук,
моркови и целина, докато останат на мазнина. Прибавят се разреденото доматено
пюре и червеният пипер. Когато почти се изпари водата, сместа се залива с малко
горещ бульон или вода и след като
кипне, сe излива върху предварително подредените в тава
шишчета. Ястието се поръсва с дребно нарязаните джоджен, магданоз (половината)
и останалите домати, подправя се с виното и чубрицата, която се потапя в соса,
и се пече във фурната, докато омекне месото. Изважда се клончето от чубрицата и
ястието се залива със запърженото
прясно масло и ако е необходимо да се сгъсти сосът, се
поръсва със запеченото брашно. Готовото ястие се освежава с останалата половина
от магданоза, нарязан на дребно, полива се с разбитите с киселото мляко яйца и
отново се пече във фурната, докато се зачерви заливката.
Поднася се с гарнитура от пресни картофи, .задушени с
масло и поръсени
с копър, със сотирани картофи или с друг вид гарнитура.