Какво да сготвя днес?

Пълнени патладжани







 Продукти за 100кг                                       Бруто/ г                       Нето/г

Патладжани                                                  55,000                      35,600
Моркови                                                        18,000                     14,400
Прясно зеле                                                   35,700                     29,600
Карфиол                                                        22,700                     12,500
Целина                                                             6,400                       5,800
Чеснов лук                                                      2,200                       1,740
Магдаоз                                                           1,600                        1,500
Дафинов лист                                                 60 лис.                    60лис.
Черен пипер                                                   0,070                        0,070
Сол                                                                   4,300                       4,300
Оцет                                                                15,000                    15,000
Вода                                                                10,000                    10,000


Добив след ферментацията:                                                                             100кг

  Избират се средно големи патладжани , измиват се и се срязват на две  по дължина, след което с лъжица се изважда семенната им част. Посоляват се и се оставят да престоят 2-3 часа. Отцеждат се от горчивата вода и се попарват за 1-2 минути във  вряща подсолена вода . След като изтинат, се изпълват и леко стрита смес от предварително почистените и дребно нарязани зеленчуци. Пристягат се с клонки  от целината и се подреждат в дървено каче или в буркани. Заливат се със студенасаламура, приготвена от водата, оцета, подправките и сол. Притискат  се с кръстачка или чист речен камък и се оставят в хладно избено помещение в продължение на две седмици. Саламурата се претака  през 2-3 дни. При сервиране се поливат с растително масло.          




Няма коментари:

Публикуване на коментар