Какво да сготвя днес?

Бифтек с пържен лук




Tелешко месо от труп                                                                   1867                   1400
- Телешко месо едра разфасовка                                                  1474                   1400
Сол                                                                                                      20                        20
Черен пипер                                                                                         3                          3
Брашно                                                                                                60                       60
Свинска маc                                                                                      150                     150
- Растително масло                                                                           150                     150
- Маргарин                                                                                        150                     150
Прясно масло                                                                                      50                       50
Пържен лук (рец. № 909)                                                                                                           300
Сос от печено (рец. № 818)                                                                                                       300
Магданоз                                                                                             40                       28
Гарнитура (рец. № 907, 896)                                                                                                     1300


Добив:                                                                                                                                         3000
Тегло на една порция:                                                                                                                 300
Химичен състав:  Б – 31,07,   М – 31,93,  В – 14,17,   кал. – 484


Месото (от вътрешното филе) се почиства от ципите и се нарязва напречно на мускулните влакна, на порционни парчета с дебелина нa повече от 2-3 см, които леко се начукват или само се натискат с плоската страна на сатъра, като същевременно им се придава кръгла форма. Поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се пържат в загрятата мазнина от двете страни, докато на повърхността им се образува кафява коричка. Лукът, приготвен по рец. № 909, се поставя в гевгир (сито), за да се отцеди от мазнината, и се поръсва със сол. При поднасянето бифтеците се поливат със соса от печено, след което върху всеки от тях се слагат купчинка от изпържения лук, топченце от прясното масло и купчинка от ситно нарязан магданоз. Отстрани
се подреждат гарнитурите (пържени картофи, задушен грах) и свежи клонки от магданоза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар