Какво да сготвя днес?

Птица по Градинарски





  • Пиле                                                                                1505
-Кокошка                                                                                   1505
-Пуйка                                                                                       1505
-Гъска                                                                                        1505
-Птичи дреболии                                                                      1505
-Патица                                                                                     1505
  • Прясно масло                                                                  50
  • Свинска мас                                                                     150
-Растително масло                                                                     150
-Маргарин                                                                                  150
  • Кромит лук                                                                       250
  • Лук- арпаджик                                                                  200
  • Доматено пюре                                                                40
  • Моркови                                                                            200
  • Пиперки-пресни                                                              500
  • Целина                                                                              200
  • Зелен фасул- пресен                                                        250
- Зелен фасул- консерва                                                          375
  • Картофи                                                                          550
  • Гъби- пресни                                                                  200
  • Прясно зеле                                                                    550
  • Грах - консерва                                                               250
  • Вино                                                                                100
  • Червени домати                                                              300
  • Магданоз                                                                          50
  • Червен пипер                                                                    6
  • Черен пипер                                                                      2
  • Сол                                                                                    30

Добив:                                                                                                                               3000
Тегло на една порция:                                                                                                        300
Химичен състав:  Б- 27,12  М -23,63   В- 21,29  кал. - 418

 Почистената и измита птица се нарязва на порции, а дреболиите - на дребни парчета, които  се запържват в заврята мас(растително масло или маргарин)
След изваждането им в същата мазнина се задушава дребно нарязаният лук, а после се запържва леко  доматеното пюре и се слага червения пипер.
Запръжката се залива с част от виното и бульона или топла вода. В получения сос се вари  на тих огън месото. В маслото се задушават
последователно морковите и целината, нарязани на ивици, и другите зеленчуци  заедно с гъбите, нарязани на парчета. Към полусвареното месо се прибавят
задушеният зеленчук, полузапържените картофи, нарязани на кубчета, подправките и останалата част от виното.
Ястието се пече във фурната до готовност. При поднасяне  се поръсва с дребно нарязания магданоз.




Няма коментари:

Публикуване на коментар