Какво да сготвя днес?

Шиш - кебап

Агнешко месо от труп                                                               2461               1846
        Телешко месо от труп                                                        2580                1935
        Свинско месо от труп                                                         2122               1846
        Телешко месо разфасовано                                                2037               1935
        Свинско месо разфасовано                                                1943                1846
Свинска мас                                                                                 100                 100
-          Растително масло                                                                 100                 100
Прясно масло                                                                                 50                   50
Кромид лук - стар                                                                        250                 210
Брашно                                                                                           30                   30
Червени домати                                                                            400                 364
Малки лютиви пиперки                                                               100                  90
Доматено пюре                                                                               50                  50
Брашно                                                                                            40                   40
Джоджен                                                                                         50                   40
Чубрица ( клонки)                                                                          20                   20
Магданоз                                                                                         50                   37
Червен пипер                                                                                  10                   10
Черен пипер                                                                                      3                     3
Бяло Вино                                                                                      100                  100
Сол                                                                                                   20                    20

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                         300
Химичен състав:  Б - 33,79,   М - 35,97,   В - 5,91,   кал. - 497



Месото (от бут или плшека) се измива, обезкостява се и се нарязва на парченца по 20-25 г, които се нанизват на шишчета, като помежду им се слагат пapчe кромид лук, половинка лютива малка пиперка и червен домат. Шишчетата се поръсват със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и леко се запържват в сгорещената мас.
В същата мазнина след изваждането на шишчетата се cлaгa разреденото доматено пюре и се задушава, докато остане на мазнина, поръсва се червения пипер и се залива с бульон или гореща вода. Полученият сос се подправя с виното и останалия черен пипер (на зърна) и се вари до кипване, след което се изсипва върху наредените в тава
шишчета. Ястието се поръсва с дребно нарязания джоджен, ако е необходнмо, със сол по вкус и се пече във фурната, докато омекне месото.Десетина минути преди изваждането му от фурната се полива със запърженото прясно масло. Готовият кебап се поръсва със ситно нарязания магданоз и се съхранява във фурната при температура
около 60-70°.
Поднася се с гарнитура от ориз с масло, пресни картофи, задушени с масло, моркова или друга подходяща гарнитура. При поднасянето порциите се заливат със соса от ястието.