Агнешко месо от
труп 2461 1846
–
Телешко месо от труп 2580 1935
–
Свинско месо от труп
2122 1846
–
Телешко месо разфасовано 2037 1935
–
Свинско месо разфасовано 1943 1846
Свинска мас 100 100
-
Растително масло 100 100
Прясно масло 50 50
Кромид лук - стар 250 210
Брашно 30 30
Червени домати 400 364
Малки лютиви
пиперки 100 90
Доматено пюре 50 50
Брашно 40 40
Джоджен 50 40
Чубрица ( клонки)
20 20
Магданоз 50 37
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Бяло Вино 100
100
Сол 20
20
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 33,79, М - 35,97,
В - 5,91, кал. -
497
Месото (от бут или плшека) се измива, обезкостява се и се
нарязва на парченца по 20-25 г, които се нанизват на шишчета, като помежду им
се слагат пapчe кромид лук, половинка лютива малка пиперка и червен домат.
Шишчетата се поръсват със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и леко
се запържват в сгорещената мас.
В същата мазнина след изваждането на шишчетата се cлaгa
разреденото доматено пюре и се задушава, докато остане на мазнина, поръсва се червения
пипер и се залива с бульон или гореща вода. Полученият сос се подправя с виното
и останалия черен пипер (на зърна) и се вари до кипване, след което се изсипва
върху наредените в тава
шишчета. Ястието се поръсва с дребно нарязания джоджен, ако
е необходнмо, със сол по вкус и се пече във фурната, докато омекне
месото.Десетина минути преди изваждането му от фурната се полива със
запърженото прясно масло. Готовият кебап се поръсва със ситно нарязания
магданоз и се съхранява във фурната при температура
около 60-70°.
Поднася се с гарнитура от ориз с масло, пресни картофи,
задушени с масло, моркова или друга подходяща гарнитура. При поднасянето порциите
се заливат със соса от ястието.