Какво да сготвя днес?

Бифтек по гръцки



Tелешко месо от труп                                                             1867                    1400
- Телешко месо едра разфасовка                                            1474                    1400
Сол                                                                                                20                        20
Черен пипер                                                                                   3                          3
Свинска маc                                                                                 150                     150
- Растително масло                                                                      150                     150
- Маргарин                                                                                   150                     150
Пушени свински гърди                                                               284                     278
Мозък                                                                                            305                     265
Домати                                                                                          665                     500
Прясно масло                                                                                 50                       50
Брашно                                                                                            60                       60
Сос с червено вино (рец.№817)                                                  250                     250
Гарнитура: ориз по гръцки (рец.№916)                                                                            1000


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б – 34,08,   М – 61,05,  В – 13,12,   кал. – 761


От средната част на вътрешното филе се отрязват порционни парчета с дебелина 20-30 мм, на които се придава кръгла форма. Поръсват се със сол и смлян черен пипер, панират се в брашното и се пържат в загрятата мазнина, докато от двете им страни се образува червеникавокафява коричка.
Пушените гърди и свареният мозък се нарязват на филийки (по 1 бр. за всеки бифтек), които се загряват поотделно в тиган с прясното масло. Доматите се бланшират във вряща вода, почистват се от кожицата и семките, нарязват се на парченца, запържват се леко с маслото и се подправят със сол и смлян черен пипер. Изпържените бифтеци се слагат в затоплени чинии, а върху тях се подреждат керемидообразно филийки от мозъка и пушените гърди и се покриват със запържените домати. Отстрани се сипва сосът и се слага гарнитурата - ориз по гръцки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар