Какво да сготвя днес?

Стомна - кебап




Агнешко месо от труп                                                         2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                       2580                  1935
- Свинско месо от труп                                                       2122                   1846
- Телешко месо разфасовано                                              2037                   1935
- Свинско месо разфасовано                                               1943                  1846
Свинска мас                                                                            150                    150
-          Растително масло                                                                  100                    100
Прясно масло                                                                          100                    100
Кромид лук  - стар                                                                  860                    722
-          Кромид лук – пресен                                                           1000                    720
Доматено пюре                                                                         50                      50
Брашно                                                                                       30                      30
Сушени лютиви пиперки                                                         50                      48
Червено вино                                                                          100                     100
Магданоз                                                                                 100                      70
Червен пипер                                                                            10                       10
Черен пипер                                                                                3                        3
Чубруца - клонли                                                                      20                      20
Сол                                                                                             20                       20
Гарнитура (peц. № 911, 907)                                                                                               800

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б- 34,36,   М- 41,08,    В - 11,21,    кал. - 569

Измитото, обезкостено и нарязано на малки парченца месо (по 5-6 бр. за порция) се задушава в мазнината заедно с дребно нарязания лук. Когато се поизпари влагата от отделения при задушаването им сок, се прибавят червеният пипер, едро смленият черен пипер, целите лютиви пиперчици, разреденото доматено пюре, половината магданоз, нарязан на дребно, половината вино и малко бульон. Съдът се захлупва с капак и се поставя във фурна. След като ястието ври около 1 1/ 4 часа, се прибавят останалата половнна от виното, кипяща запръжка, приготвена оT прясното масло и брашното (или само брашното, леко запечено) и чубрицата. Съдът се похлупва с капак и отново се слага във фурната за около 20 минути. Готовият кебап се поднася в затоплени чинии, като се поръсва с останалата половина от магданоза, нарязан на ситно, и се гарнира с ориз или пържени картофи.
Забележка. Готовият кебап може да се разпредели в индивидуални гювечета
или гърненца, конто се залепват с намаслена пергаментова хартия и се поставят във
фурната за 5-10 мннутн.
Поднасят се, без да се отлепва хартията. Ето защо гарнитура не се nредвижда
и съответно грамажът на порциите се намалява на 220 r.

Няма коментари:

Публикуване на коментар