Tелешко месо от труп 1600 1200
- Телешко месо едра разфасовка 1263 1200
- Кайма – смес по БДС 1200 1200
Сол
20 20
Черен пипер
3 3
Яйца (1бр.)
50 40
Прясно мляко
100
97
- Вода
100 100
Прясно масло (за каймата) 50
50
Свинска маc
150 150
- Растително масло 150 150
- Маргарин
150 150
Прясно масло 50 50
(за поливане или украсяване на бифтеците)
Брашно
60 60
Сос (рец.№801,
802, 818)
300
Гарнитура (рец.№907, 896)
1000
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б – 28,93, М – 57,75, В – 14,37, кал. – 714
Месото, почистено от костите и сухожилията (да има малко тлъстина),
се посолява и се смила два пъти, след което се омесва с черния пипер, млякото
(водата), яйцето и размекнатото масло. От сместа се оформят бифтеци, които се
панират в брашното, като от едната им страна се прави вдлъбнатинка, за да се
постигне равномерно изпържване, и се изпържват в заrрятата мазнина. След
изваждането на изпържените бифтеци в тигана се загрява сосът (основен тъмночервен
сос или сос от печено месо.)
При поднасянето бифтеците се гарнират с пържени картофи
или с кошнички от картофи пaй (слама), напълнени с rpax, и се украсяват с
парченце от прясното масло, оформено като орехче, охлювче или звездичка.
Отстрани се сипва прецеденият сос.
Забележка. Бифтекът може да се поднесе с пържено яйце на
око (рец. № 419)
или с натурален омлет от едно яйце (рец. № 427), при
което теглото на порцията
се увеличава съответно с 40 и 50 r.
Няма коментари:
Публикуване на коментар