Какво да сготвя днес?

Бифтек със смляно месо - натурален



Tелешко месо от труп                                                          1600                   1200
- Телешко месо едра разфасовка                                         1263                   1200
- Кайма – смес по БДС                                                         1200                   1200
Сол                                                                                             20                       20
Черен пипер                                                                                3                         3
Яйца (1бр.)                                                                                50                       40
Прясно мляко                                                                          100                       97
 - Вода                                                                                      100                      100
Прясно масло (за каймата)                                                      50                        50
Свинска маc                                                                            150                      150
- Растително масло                                                                 150                      150
- Маргарин                                                                               150                     150
Прясно масло                                                                             50                       50
(за поливане или украсяване на бифтеците)
Брашно                                                                                        60                       60
Сос  (рец.№801, 802, 818)                                                                                                   300
Гарнитура (рец.№907, 896)                                                                                               1000


Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б – 28,93,   М – 57,75,  В – 14,37,   кал. – 714


Месото, почистено от костите и сухожилията (да има малко тлъстина), се посолява и се смила два пъти, след което се омесва с черния пипер, млякото (водата), яйцето и размекнатото масло. От сместа се оформят бифтеци, които се панират в брашното, като от едната им страна се прави вдлъбнатинка, за да се постигне равномерно изпържване, и се изпържват в заrрятата мазнина. След изваждането на изпържените бифтеци в тигана се загрява сосът (основен тъмночервен сос или сос от печено месо.)
При поднасянето бифтеците се гарнират с пържени картофи или с кошнички от картофи пaй (слама), напълнени с rpax, и се украсяват с парченце от прясното масло, оформено като орехче, охлювче или звездичка. Отстрани се сипва прецеденият сос.
Забележка. Бифтекът може да се поднесе с пържено яйце на око (рец. № 419)
или с натурален омлет от едно яйце (рец. № 427), при което теглото на порцията
се увеличава съответно с 40 и 50 r.

Няма коментари:

Публикуване на коментар