Какво да сготвя днес?

Гулаш със сметана




Свинско месо от труп                                                                  2122                      1846
   Свинско месо разфасовано                                                    1943                      1846
  Телешко месо от труп                                                            2580                       1935
   Телешко месо разфасовано                                                   2037                       1935
   Агнешко месо от труп                                                            2461                      1846
   Овнешко месо от труп                                                            2344                      1875
Свинска мас                                                                                    150                       150
Прясно масло                                                                                    50                        50
Кромид лук  - стар                                                                          100                        84
Вино                                                                                                 100                      100
Магданоз                                                                                           50                        35
Ким (кимион)                                                                                    10                        10
Брашно                                                                                               40                        40
Червен пипер                                                                                    10                        10
Черен пипер                                                                                        3                         3
Сол                                                                                                     20                        20
Сметана                                                                                           240                      240

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 42,60,   М - 33,50,   В - 16,49,   кал. - 553

Месото (от плешка или бут), обезескстено и измито, се нарязва на парченца (по 5-6 бр. за порция). Лукът, обелен и измит, се нарязва на кръгчета. Морковите и целината, почистени и измити, се нарязват на дребно. Вснчко се размесва и се задущава в мазннната (мас или маргарин), докато почти се изпари отделената от продуктите вода.
Прибавят се солта, червеният пипер, черният пипер ( едро смлян) и кимионът (кимът). Ястието се разбърква, залива се с половнната вино и малко бульон или гореща вода и се задушава, докато почти омекне месото. Прибавят се останалото вино, запърженото прясно масло и запеченото брашно. Когато месото омекне напълно ястието се застройва с разбитата и загрята сметана, разбърква се и след 2-3 минути се отстранява от печката. Поръсва се с дребно нарязания магданоз и се съхранява на водна баня.
При поднасянето порциите се оформят върху канапе от варени картофи и се осважават със ситно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар