Агнешко месо от
труп 2461 1846
Агнешки дреболии
(сърца, 300 290
дроб черен, бъбрецн,
далаци)
Агнешко було 350 350
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
- Маргарин 200 200
Кромид лук - пресен 1100 792
Червени домати 500 440
Доматено пюре 50 50
Джоджен 50 40
Магданоз 50 37
Червен пипер 5 5
Черен пипер 3 3
Вино 100
100
Сол 20 20
Ориз 100
100
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 40,74, М - 42,66
В - 14,06, кал. - 621
Месото (от бут или плешка) се обезкостява и заедно с
дреболиите се измива и нарязва на парченца по 15-20 г. Нарязаните месо и дреболии
се поставят в тенджера и се размесват с дребно нарязаните лук, червения пипер,
част от черння пипер (едро смлян) и сол. Заливат се с 2/3 от растителното масло
и се задушават, докато почти се изпари водата от вложените продукти. Прибавят се
разреденото доматено пюре и виното. Сместа се разбърква и се задушава до омекване
на месено, като, ако е необходимо, се добавя малко бульoн или вода, след което
се отстранява от печката.
Почистеният и измит ориз се запържва с прясното масло,
залива се с горещ бульон (в съотношение 1 :2) и се оставя на силна nечка да заври,
след което, тенджерата, похлупена с капак, се по ставя за 8-10 минути в силна
фурна. Смесва се с дребно нарязаните джоджен и магданоз и останалия черен пипер
(на зърна) и се прибавя към задушените месо и дреболии. Сместа се посолява, ако
е необходпмо, разбърква се и се разпределя на порции, които, се увиват
nоотделно в нредварително накиснатите в подсолена вода, измити и нарязани агнешки
була. Оформените „сарми" се нареждат в тава и върху всяка от тях се слага
кръгче от домат. Поливат се с останалата 1 /з от мазнината и течността, с която е изплакнат съдът, в който
е задушано месото и се пекат във фурна до зачервяване. По време на печенето в
тавата се сипва по малко бульон или гореща вода. Поднасят се в загрети чинии с
пържени картофи или друга топла гарнитура.полива се с разбитите с киселото мляко яйца и
отново се пече във фурната, докато се зачерви заливката. Поднася се с гарнитура
от пресни картофи, .задушени с масло и поръсени с копър, със сотирани картофи
или с друг вид гарнитура.