Какво да сготвя днес?

Агнешко – сарма – кебап




Агнешко месо от труп                                                             2461                1846
Агнешки дреболии (сърца,                                                        300                 290
дроб черен, бъбрецн, далаци)
Агнешко було                                                                              350                 350
Растително масло                                                                        150                 150
Прясно масло                                                                                 50                   50
-  Маргарин                                                                                   200                200
Кромид лук - пресен                                                                  1100                792
Червени домати                                                                            500                440
Доматено пюре                                                                               50                  50
Джоджен                                                                                         50                   40
Магданоз                                                                                         50                   37
Червен пипер                                                                                    5                     5
Черен пипер                                                                                      3                     3
Вино                                                                                              100                  100
Сол                                                                                                  20                    20
Ориз                                                                                              100                  100

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 40,74,   М - 42,66   В - 14,06,    кал. - 621



Месото (от бут или плешка) се обезкостява и заедно с дреболиите се измива и нарязва на парченца по 15-20 г. Нарязаните месо и дреболии се поставят в тенджера и се размесват с дребно нарязаните лук, червения пипер, част от черння пипер (едро смлян) и сол. Заливат се с 2/3 от растителното масло и се задушават, докато почти се изпари водата от вложените продукти. Прибавят се разреденото доматено пюре и виното. Сместа се разбърква и се задушава до омекване на месено, като, ако е необходимо, се добавя малко бульoн или вода, след което се отстранява от печката.
Почистеният и измит ориз се запържва с прясното масло, залива се с горещ бульон (в съотношение 1 :2) и се оставя на силна nечка да заври, след което, тенджерата, похлупена с капак, се по ставя за 8-10 минути в силна фурна. Смесва се с дребно нарязаните джоджен и магданоз и останалия черен пипер (на зърна) и се прибавя към задушените месо и дреболии. Сместа се посолява, ако е необходпмо, разбърква се и се разпределя на порции, които, се увиват nоотделно в нредварително накиснатите в подсолена вода, измити и нарязани агнешки була. Оформените „сарми" се нареждат в тава и върху всяка от тях се слага кръгче от домат. Поливат се с останалата 1 /з от мазнината и течността, с която е изплакнат съдът, в който е задушано месото и се пекат във фурна до зачервяване. По време на печенето в тавата се сипва по малко бульон или гореща вода. Поднасят се в загрети чинии с пържени картофи или друга топла гарнитура.полива се с разбитите с киселото мляко яйца и отново се пече във фурната, докато се зачерви заливката. Поднася се с гарнитура от пресни картофи, .задушени с масло и поръсени с копър, със сотирани картофи или с друг вид гарнитура.