Какво да сготвя днес?

Пълнени патладжани с месо




Агнешко месо от труп                                                          1333                  1000
- Телешко месо от труп                                                         1333                  1000
- Свинско месо от труп                                                         1149                  1000
- Телешко (свинско) месо разфасовано                               1053                  1000
- Кайма – смес                                                                        1000                  1000
- Рибна кайма                                                                          1100                  1100
Свинска мае                                                                              200                    200
- Растително масло                                                                   200                    200
Прясно масло                                                                              50                     50
Кромид лук                                                                                200                   168
Моркови                                                                                      70                      56
Целина                                                                                         80                      72
Ориз                                                                                           100                    200
Червени домати                                                                         480                    422
Доматено пюре                                                                           50                       50
Яйца за плънката (по 1 бр.)                                                       50                       40
Патладжани                                                                             2000                  1300
Магданоз                                                                                     40                       28
Прясно мляко                                                                            400                    388
- Кисело мляко                                                                          400                    388
Яйца за заливката:
Яйца (2 - 1 1/2 бр.)                                                                    100                      80
Брашно                                                                                         60                      60
Сол                                                                                                25                      25
Червен пипер                                                                               10                      10
Черен пипер                                                                                   3                        3

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 27,85,   М - 32,76,   В - 25,11,   кал. - 521



В част от мазнината се задушават до омекване дребно нарязаните лук, моркови и целина, след което се прибавя смляното месо. Когато месото добие зърнест вид, се добавят последователно доматеното пюре, черният и червеният пипер, дребно нарязаните червени домати, магданозът, оризът, малко гореща вода или бульон и сол на вкус. Сместа се вари, докато оризът набъбне, след което се отстранява от
огъня, охлажда се и се смесва с предвидените за плънката яйца. Дръжките на патладжаните се отрязват до основата и по дължината на патладжаните на 3-4 места се обелват ивици от кората им, където се правят плитки разрези, които се поръсват със сол. След като престоят така 15-20 минути, патладжаните се изстискват леко, за да
се отстрани горчивият им сок, и по дължината им се изрязва капак. Издълбават се във форма на лодка и се полуизпържват в останалата част от мазнината. Нареждат се в тава с разреза нагоре и се напълват с приготвената плънка от задушения зеленчук и месото. Върху всеки патладжан се поставя филия от червен домат или отворът се полива с паста за мусака. Останалата от пърженето им мазнина се изсипва в съда и ястието се слага във фурната. Когато омекнат и се запекат, патладжаните се поливат с разбитите заедно с млякото яйца и брашно. Ястието се допича и се поднася поръсено със ситно нарязания магданоз.
Забележки:
1. В началото на сезона, когато патладжаните са още скъпи, част от вътрешността
им може да се нареже на дребно и изпържена да се прибави в плънката.
2. Ако патладжаните са много големи, те се разполовяват по дължина и тогaвa
се издълбават. Младите средно големи патладжани могат да се изпържат, без да се
издълбават, но след нареждането им в тавичката те се притискат по дължина със
супена лъжица. Така се образува коритце, което се напълва с подготвената плънка.