Агнешко месо от
труп 1333 1000
- Телешко месо от
труп 1333 1000
- Свинско месо от
труп 1149 1000
- Телешко (свинско)
месо разфасовано 1053 1000
- Кайма – смес 1000 1000
- Рибна кайма 1100 1100
Свинска мае 200
200
- Растително масло 200
200
Прясно масло 50 50
Кромид лук 200
168
Моркови 70 56
Целина 80 72
Ориз 100
200
Червени домати 480
422
Доматено пюре 50
50
Яйца за плънката
(по 1 бр.)
50 40
Патладжани 2000
1300
Магданоз
40 28
Прясно мляко 400 388
- Кисело мляко 400
388
Яйца за заливката:
Яйца (2 - 1 1/2
бр.) 100 80
Брашно 60 60
Сол 25 25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една
порция:
300
Химичен състав: Б - 27,85, М - 32,76,
В - 25,11, кал. -
521
В част от мазнината
се задушават до омекване дребно нарязаните лук, моркови и целина, след което се
прибавя смляното месо. Когато месото добие зърнест вид, се добавят последователно
доматеното пюре, черният и червеният пипер, дребно нарязаните червени домати, магданозът,
оризът, малко гореща вода или бульон и сол на вкус. Сместа се вари, докато
оризът набъбне, след което се отстранява от
огъня, охлажда се и
се смесва с предвидените за плънката яйца. Дръжките на патладжаните се отрязват
до основата и по дължината на патладжаните на 3-4 места се обелват ивици от
кората им, където се правят плитки разрези, които се поръсват със сол. След
като престоят така 15-20 минути, патладжаните се изстискват леко, за да
се отстрани
горчивият им сок, и по дължината им се изрязва капак. Издълбават се във форма
на лодка и се полуизпържват в останалата част от мазнината. Нареждат се в тава
с разреза нагоре и се напълват с приготвената плънка от задушения зеленчук и
месото. Върху всеки патладжан се поставя филия от червен домат или отворът се полива
с паста за мусака. Останалата от пърженето им мазнина се изсипва в съда и
ястието се слага във фурната. Когато омекнат и се запекат, патладжаните се
поливат с разбитите заедно с млякото яйца и брашно. Ястието се допича и се
поднася поръсено със ситно нарязания магданоз.
Забележки:
1. В началото на
сезона, когато патладжаните са още скъпи, част от вътрешността
им може да се
нареже на дребно и изпържена да се прибави в плънката.
2. Ако патладжаните
са много големи, те се разполовяват по дължина и тогaвa
се издълбават.
Младите средно големи патладжани могат да се изпържат, без да се
издълбават, но след
нареждането им в тавичката те се притискат по дължина със