Какво да сготвя днес?

Агнешко шиш-кебап в було




Агнешко месо от труп                                                               2461               1846
Агнешки дреболии (без бял дроб)                                             500                 485
Агнешко було                                                                              400                 400
Свинска мас                                                                                 150                 150
        Растително масло                                                                 150                 150
Кромид лук - стар                                                                        250                 210
Кромид лук - пресен                                                                    300                216
Червени домати                                                                            300                264
Малки лютиви пиперки                                                               100                  90
Доматено пюре                                                                               50                  50
Джоджен                                                                                         50                   40
Магданоз                                                                                         50                   37
Червен пипер                                                                                    5                     5
Черен пипер                                                                                      3                     3
Бяло Вино                                                                                     100                  100
Сол                                                                                                  20                    20

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 40,74,   М - 42,66   В - 14,06,   кал. - 621



Месото (от бут - шол, ябълка, или от плешка) се почиства от костите, измива се и се нарязва на парченца по 20-25 г, които се нанизват на шишчета, като помежду им се слагат парче кромид лук, 1/2 малка пиперка и резенче от домат. Поръсват се с червен пнпер, сол, едро смлян черен пипер и дребно нарязани лук и джоджен . Шишчетата се увиват по две в почистеното измито и нарязано агнешко було, поръсват се отвън с червен и черен пипер, нареждат се в тавичка, в която предварително е налята мазнината, и се пекат във фурна. като от време на време се долива по малко бульон или вода, за да не изгори булото. Когато месото е почти омекнало, шишчетата се поръсват с обелени и дребно нарязани домати и със ситно нарязани джоджен и магданоз, поливат се със запърженото прясно масло и соса от печеното и се допичат.
Поднасят се с образувалия се при печенето им сос и гарнитура от млади картофи, задушени с масло и поръсени с копър.