Агнешко месо от
труп 2461 1846
Агнешки дреболии (без
бял дроб) 500
485
Агнешко було 400 400
Свинска мас 150 150
–
Растително масло 150 150
Кромид лук - стар 250 210
Кромид лук - пресен 300 216
Червени домати 300 264
Малки лютиви
пиперки 100 90
Доматено пюре 50 50
Джоджен 50 40
Магданоз 50 37
Червен пипер 5 5
Черен пипер 3 3
Бяло Вино 100 100
Сол 20 20
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б - 40,74, М - 42,66
В - 14,06, кал. - 621
Месото (от бут - шол, ябълка, или от плешка) се почиства
от костите, измива се и се нарязва на парченца по 20-25 г,
които се нанизват на шишчета, като помежду им се слагат парче
кромид лук, 1/2 малка пиперка и резенче от домат. Поръсват се с
червен пнпер, сол, едро смлян черен пипер и дребно нарязани лук и джоджен . Шишчетата се увиват по две в почистеното измито и нарязано агнешко було,
поръсват се отвън с червен и черен пипер, нареждат се в тавичка, в която
предварително е налята мазнината, и се пекат във фурна. като от време на време
се долива по малко бульон или вода, за да не изгори булото. Когато месото е
почти омекнало, шишчетата се поръсват с обелени и дребно нарязани домати и със ситно нарязани
джоджен и магданоз, поливат се със запърженото прясно масло и соса от печеното
и се допичат.
Поднасят се с образувалия се при печенето им сос и
гарнитура от млади картофи, задушени с масло и поръсени с копър.