Какво да сготвя днес?

Кюфтета яхния





Телешко месо от труп                                                            1333                 1000
        Говеждо месо от труп                                                     1266                  1000
        Овче месо от труп                                                            1250                 1000
        Свинско месо от труп                                                      1149                 1000
     Свинско месо разфасовано                                             1053                 1000
    Телешко месо разфасовано                                             1053                 1000
     Кайма - смес                                                                     1000                 1000
        Рибна кайма                                                                      1100                 1100
Кромид лук                                                                                200                   168
Ориз                                                                                           110                    220
Магданоз                                                                                     40                      28
Брашно                                                                                         60                     60
Полуфабрикат                                                                         1450                 1300
Свинска мас                                                                               150                   150
        Р астително масло                                                              150                   150
Прясно  масло                                                                              50                    50
Кромид лук                                                                               1200                 1008
Домати                                                                                        500                   440
Доматено пюре                                                                            50                     50
Сушени лютиви  пиперки ,,шипка"                                           20                     20
Брашно                                                                                          30                    30
Магданоз (чубрица)                                                                     40                    28
Черен пипер                                                                                   3                      3
Дафинов лист                                                                              0,1                   0,1
Червен пипер                                                                               10                    10
Вино (оцет)                                                                                   20                   20
Сол                                                                                                20                    20

Добив:                                                                                                                                  2800
Тегло на една порция:                                                                                                          280
Химичен състав:  Б-26,18,   М-25,38,   В-40,11,   кал.-508


Месото, след като се почисти от костите и сухожилията, се нарязва на парчета по 50-100 г, смила се в месомелачка и се oмеcвa с дребно нарязаните лук и магданоз, полусварения но охладен ориз, смлян черен пипер и сол. От сместа се оформят кюфтета - по 2 бр. за порця. След това се приготвя сосът, като част от лука, нарязан на дребно,
се задушава в част от мазнината до омекване. Към него, без да се преустановява  задушаването, се прибавят последователно доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Сместа се разрежда с гореща вода или бульон н се кипва. Прибавя се останалата част от лука, нарязан на филийки и задушен в мазнина, дребно нарязаният маrданоз, чубрицата, останалият черен пипер внното, дафиновият лист и целите
сушени пиперки. След като сосът кипне отново, се слагат кюфтетата, предварително оваляни в брашното и бланширани в подсолена вода. Ястието се прехвърля в тава, като отгоре се нареждат нарязаните на филии червени домати, залива се с водата, в която са бланширани кюфтетата, и се пече във фурна.

Забележка. Рибната кайма, посочена в няколко рецепти, е по ОН 18 50304/71
В този случаи е увеличено количеството на влаганата суровина (с около 10 г на
порция) поради по-голямата топлинна фира . Поради това полуфабрикатът с рибна
кайма ще бъде с по-голямо нетно тегло от обявеното, съответствуващо на увеличеното
количество.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар