- Говеждо месо от
труп
1266 1000
- Овче месо от
труп
1250 1000
- Свинско месо от
труп
1149 1000
- Телешко (свинско)
месо разфасовано
1053 1000
- Кайма - смес
1000 1000
- Рибна кайма
1100 1100
Бял хляб
200 180
- Типов хляб
200 180
Вода
100 100
- Прясно мляко
100 97
Кромид лук
200 168
Магданоз
40 28
Яйца (1 1/ 4 - 1
бр.)
62 50
Брашно
60 60
Полуфабрикат
Свинска мас
100 100
- Растително
масло
100 100
- Маргарин
150 150
Прясно масло
50 50
Кромид лук 150
126
Моркови
100 90
Целина
100 100
Доматено пюре 50
50
Брашно
40 40
Червени домати
1340
1214
- Домати консерва
1275 1275
- Замразени домати
1430
1430
Сол
25 25
Червен пипер
10
10
Черен пипер
3 3
Магданоз
40 40
Захар
0,2 0,2
Добив:
3000
Тегло на една
порция: 300
Химичен състав: Б - 26,:23,
М - 20,83, В -28,90,
кал. - 419
Месото, почистено
от костите, се нарязва на парчета по 50-100 г, посолява се, поръсва се със
смлян черен пипер н се смила в месомелачка. Към него се прибавят дребно нарязаните
кромид лук и магданоз, яйцата и хлябът, предварително накиснат във вода или
мляко и изстискан. Сместа се омесва добре. От нея се оформят кюфтета (по 2 бр. за порция),
които се овалват в брашното и се полуизпържват. Сосът за ястието се приготвя,
като дребно нарязаният кромид лук се задушава в мазнината до омекване, след
което се прибавят настърганите на ренде моркови и целина. Като омекнат
морковите и целината, се слага разреденото доматено пюре, което се задушава до
изпаряване на водата. Накрая задушените зеленчуци се поръсват с брашното и
червения пипер, разрежда се с горещ бульон илн вода, посолява се и заедно с
нарязаните домати се вари на тих огън около 1 час, след което се пасира. В
получения сос, след като кипне, се слагат полуизпържените кюфтета и черният
пипер (на зърна). Ястието се доварява на умерен огън, след което се подправя
със захарта и
маслото. При
поднацяне порциите се гарнират със задушен ориз или друга
подходяща
гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар