Какво да сготвя днес?

Кебап по странджански





Свинско месо от труп                                                           2122                 1846
-          Свинско месо едра разфасовака                                   1943                 1846
Телешко месо от труп                                                           2580                 1935
        Телешко месо от едра разфасовка                                2037                 1935
Свинска мас                                                                             150                   150
Брашно                                                                                       40                     40
Домати                                                                                      300                   264
Червено вино                                                                           100                   100 
Чубрица                                                                                     30                     30
Кисели краставички стерилизирани                                      100                   100
Лютиви пиперки                                                                       50                      48
Чесън                                                                                          50                     39
Лимон                                                                                         75                     40
Сол                                                                                              20                     20
Черен пипер                                                                                 3                       3
Червен пипер                                                                               5                       5
Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б – 33,51,   М – 80,74,   В – 72,30,   кал. – 1184

Месото ( от бут – шол, ябълка, от плешка или от врат) се измива под студена течаща вода и се нарязва на парченца по 25-30г. Поръсва се със сол и част от черния пипер(едро смлян) и се запържва до зачервяване в мазнина. Прибавят се последователно дребно нарязаните лук, краставички, чесън и обелени домати. Задушават се , докато останат на мазнина. Прибавя се брашното и се пържи 1-2 минути. Прибавят се червеният пипер, лютивите пиперки,обеления и нарязан на филиики лимон, останалата част от  черен пипер( на зърна), чубрицата и виното. Ястието се залива с бульон или топла вода и се задушава във фурна до пълното омекване на месото. При поднасяне порциите се гарнират с ориз или друга подходяща гарнитура.