Агнешко месо от
труп 1333
1000
- Телешко месо от
труп 1333
1000
- Телешко месо
разфасовано 1053
1000
- Кайма - смес 1000 1000
Кромид лук 180
151
Ориз 90
180
Яйца (1 1/4 - 1
бр.) 62
50
Магданоз (чубрнuа) 40
28
Брашно 60 60
Полуфабрикат 1450
1300
Свинска мас 100
100
- Растително масло 100 100
Прясно масло 50
50
Брашно 80
80
Яйца (1 1/4- l бр.)
62
50
Кисело мляко 400
388
Корени - пащърнак,
целина,моркови 100 80
Лимон 50
20
Оцет 20 20
Черен пипер 3
3
Сол 25
25
Добив:
3000
Тегло на една
порция: 300
Химичен състав: Б - 25,95, М - 22,23, В -23,95,
кал. – 411
Забележка: I
вариант 2 бр. кюфтета 130 r
Почистеното от
костите и сухожилията месо се нарязва на парчета
по 50- 100г и се смила в месомелачка. Към него
се прибавят част от дребно нарязания кромид лук, магданозът, чубрицата, смления
черен пипер, яйцата, полусвареният и охладен ориз и сол на вкус. Сместа се
омесва добре. От нея се оформят кюфтета като топки (по 2 бр. за порция), които
се овалват в брашното. В тенджера със студена вода или месо-костен бульон се
сдагат едро нарязаните корени (магданоз, целина и моркови), останалия кромид
лук, нарязан на половини и запечен, парченце от прясното масло и сол. Варят се
до полуомекване. Прибавят се кюфтетата и се варят в кипящия бульон до пълното
омекване на ориза, след което зеленчуците се изваждат Прнготвя се гладка каша
от киселото мляко, яйцата, брашното и малко охладен бульон. Разбива се на огъня
с тел докато кипне. Отстранява се от огъня, разрежда се с малко бульон,
подправя се с лимонов сок (оцет) и се излива върху кюфтетата.
При поднасяне върху
кюфтетата се поръсва прясно масло, в което са запържени настъргани моркови.
Няма коментари:
Публикуване на коментар