Какво да сготвя днес?

Кюфтета с бял сос





Агнешко месо от труп                                                          1333                1000
- Телешко месо от труп                                                        1333                 1000
- Телешко месо разфасовано                                                1053                1000
- Кайма - смес                                                                        1000                 1000
Кромид лук                                                                              180                   151
Ориз                                                                                           90                   180
Яйца (1 1/4 - 1 бр.)                                                                    62                    50
Магданоз (чубрнuа)                                                                  40                    28
Брашно                                                                                       60                    60
Полуфабрикат                                                                        1450                1300
Свинска мас                                                                             100                  100
- Растително масло                                                                  100                  100
Прясно масло                                                                             50                    50
Брашно                                                                                       80                     80
Яйца (1 1/4- l бр.)                                                                       62                    50
Кисело мляко                                                                            400                 388
Корени - пащърнак, целина,моркови                                     100                   80
Лимон                                                                                          50                   20
Оцет                                                                                             20                   20
Черен пипер                                                                                  3                    3
Сол                                                                                               25                   25

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 25,95,   М - 22,23,    В -23,95,     кал. – 411

Забележка: I вариант 2 бр. кюфтета 130 r


Почистеното от костите и сухожилията месо се нарязва на парчета
 по 50- 100г и се смила в месомелачка. Към него се прибавят част от дребно нарязания кромид лук, магданозът, чубрицата, смления черен пипер, яйцата, полусвареният и охладен ориз и сол на вкус. Сместа се омесва добре. От нея се оформят кюфтета като топки (по 2 бр. за порция), които се овалват в брашното. В тенджера със студена вода или месо-костен бульон се сдагат едро нарязаните корени (магданоз, целина и моркови), останалия кромид лук, нарязан на половини и запечен, парченце от прясното масло и сол. Варят се до полуомекване. Прибавят се кюфтетата и се варят в кипящия бульон до пълното омекване на ориза, след което зеленчуците се изваждат Прнготвя се гладка каша от киселото мляко, яйцата, брашното и малко охладен бульон. Разбива се на огъня с тел докато кипне. Отстранява се от огъня, разрежда се с малко бульон, подправя се с лимонов сок (оцет) и се излива върху кюфтетата.
При поднасяне върху кюфтетата се поръсва прясно масло, в което са запържени настъргани моркови.



Няма коментари:

Публикуване на коментар