Какво да сготвя днес?

Сарми от зелеви листа с месо




Свинско месо от труп                                                            1333                 1000
-          Телешко месо от труп                                                     1333                 1000
-          Свинско (телешко) месо разфасовано                           1053                  1000
-          Кайма - смес                                                                     1000                 1000
-          Рибна кайма                                                                     1100                  1100
Свинска мас                                                                              150                    150
-          Растително масло                                                              150                    150
Прясно масло                                                                              50                     50
Кромид лук                                                                               200                    168
Домати                                                                                       290                    255
-          Доматено пюре                                                                     50                     50
Ориз                                                                                            110                   220
Копър, магданоз н джоджен                                                       50                     35
Прясно зеле                                                                              1160                 1000
-          Кисело зеле                                                                       1400                 1050
Яйца (2-1 1/ 2 бр.)                                                                      100                     80
Кисело мляко                                                                             400                    388
Брашно                                                                                          50                     50
Оцет                                                                                               40                     40
Сол                                                                                                25                     25
Червен пипер                                                                               10                     10
Черен пипер                                                                                   3                       3

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б -- 26,85, М - 33,14, В - 24,28, кал. – 517

За да се отделят лесно листата на зелката, кочанът се изрязва по-дълбоко и по-широко, а за да омекнат, се заливат със солена и подкиселена вряла вода и се варят 5-10 минути. След. Отделянето на листата дебелите им жилки се отрязват или леко се очукват.
Плънката се приготня, като в рец. № 790 Лозови сарми. В основата на всеки лист откъм кочана се поставя плънка. която се Покрива с краищата на листа и са увива на руло. Сармите се нареждат на кръстосани редове в плитка тенджера uли в тава, притискат се с чиния, заливат се с бульон илн топла вода и се варят на тиx огън до омекване или се пекат. Готовите сарми се заливат със застройка, прнготвена от разбитите с млякото яйца, брашно и отцединия от ястието сос. След 2-3 минути ястието се отстранява от огъня, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася.

Забележка. Ако сармите се приготвят с кисело зеле, листата не се эаливат с
вряла вода и плънката може да се приготви с праз лук вместо с кромид лук с добавката
 на червени домати. Поднасят се с доматен сос.