Свинско месо от труп
1333 1000
-
Телешко месо от
труп 1333 1000
-
Свинско (телешко) месо
разфасовано 1053 1000
-
Кайма - смес 1000 1000
-
Рибна кайма 1100 1100
Свинска мас 150
150
-
Растително масло 150 150
Прясно масло 50 50
Кромид лук 200 168
Домати 290 255
-
Доматено пюре 50 50
Ориз 110
220
Копър, магданоз н джоджен 50 35
Прясно зеле
1160 1000
-
Кисело зеле 1400 1050
Яйца (2-1 1/ 2 бр.) 100 80
Кисело мляко
400 388
Брашно 50
50
Оцет 40 40
Сол 25
25
Червен пипер 10 10
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една порция:
300
Химичен състав: Б
-- 26,85, М - 33,14, В - 24,28, кал. – 517
За да се отделят лесно листата на зелката, кочанът се
изрязва по-дълбоко и по-широко, а за да омекнат, се заливат със солена и подкиселена
вряла вода и се варят 5-10 минути. След. Отделянето на листата дебелите им
жилки се отрязват или леко се очукват.
Плънката се приготня, като в рец. № 790 Лозови сарми. В
основата на всеки лист откъм кочана се поставя плънка. която се Покрива с
краищата на листа и са увива на руло. Сармите се нареждат на кръстосани редове
в плитка тенджера uли в тава, притискат се с чиния, заливат се с бульон илн
топла вода и се варят на тиx огън до омекване или се пекат. Готовите сарми се
заливат със застройка, прнготвена от разбитите с млякото яйца, брашно и отцединия
от ястието сос. След 2-3 минути ястието се отстранява от огъня, поръсва се със ситно
нарязания магданоз и се поднася.
Забележка. Ако сармите се приготвят с кисело зеле,
листата не се эаливат с
вряла вода и плънката може да се приготви с праз лук вместо
с кромид лук с добавката
на червени домати.
Поднасят се с доматен сос.