Агнешко месо от
труп 1338 1000
-
Телешко месо от труп 1338 1000
-
Свинско месо от труп 1149 1000
-
Телешко (свинско) месо раэфасовано 1053 1000
-
Кайма-смес 1000 1000
-
Рибна кайма 1100 1100
Свинска мас 150
150
Растително
масло 150 150
Opиз 100 200
Кромид лук 200
168
Прясно масло 50 50
Пиперки
„Долма" 1480 1110
-
Сушена пиперки 137 100
Домати 500 440
-
Домати- консерви 460 460
-
Замразени домати 520 520
Червен пипер 10 10
Доматено пюре 30 30
Магданоз 50 35
Моркови 50 40
Целина 50 45
Яйца. (2 - 1 1/2
бр.) 100 80
Кисело мляко 400
388
Брашно 70
70
Сол 25 25
Черен пипер 3 3
Добив:
3000
Тегло на една
порция:
300
Химичен състав: Б - 26,62, М - 27,40, В - 25,12, кал. - 466
Избират се средно
rолеми, здрави и с правилна форма пиперки, измиват се в студена вода, почистват
се от дръжките и семето, изплакват се, поръсват се отвътре с малко сол и се напълват,
без да се претъпкъат. с подготвената плънка (вж. Пълнени домати с месо) с тази
разлика, че тук има моркови и целина. Напълнените пиперки се потапят
откъм отвора в
брашно, нареждат се в тава или тенджера, заливат се с бульон или гореща вода,
притискат се с чиния и се варят или се пекат. Брашното, яйцата и киселото мляко
се разреждат с малко сос от почти готовото ястие и се разбиват с тел на огъня,
докато се получи гъста еднородна смес, която след като кипне, се сваля от
печката, разрежда се със сос от ястието и се изсипва върху пиперките. Съдът се
разклаща и се поставя във фурната за окодо 20 минути.
Прн поднасяне
ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Забележки:
1. В плънката
вместо червен пипер може да се сложи разредено доматено пюр~
и дребно нарязан
магданоз.
2. Ако пиперките,
наредени в един ред, се пекат във фурна, върху всяка от
тях се поставя
парченце от червен домат с кожицата отгоре. Поднасят се с доматен
сос и се поръсват с
нарязан магданоз.
3. Оризът, който се
слага в плънката, е полусварен, поради което в nолуфабри·
ката количеството
му е увеличево два пъти.
4. Сушените пиперки
се накисват за 1 час в топла вода и след това се пълнят.
5. Когато ястието
се приготвя със сушени пиперки, грамажът на готовите пиперки