Какво да сготвя днес?

Пълнени пиперки с месо




Агнешко месо от труп                                                         1338                  1000
-          Телешко месо от труп                                                   1338                  1000
-          Свинско месо от труп                                                    1149                  1000
-          Телешко (свинско) месо раэфасовано                          1053                  1000
-          Кайма-смес                                                                      1000                  1000
-          Рибна кайма                                                                    1100                   1100
Свинска мас                                                                             150                     150
Растително масло                                                                    150                    150
Opиз                                                                                          100                    200
Кромид лук                                                                              200                    168
Прясно масло                                                                            50                       50
Пиперки „Долма"                                                                  1480                   1110
-          Сушена пиперки                                                               137                    100
Домати                                                                                      500                    440
-          Домати- консерви                                                             460                    460
-          Замразени домати                                                             520                    520
Червен пипер                                                                             10                      10
Доматено пюре                                                                         30                      30
Магданоз                                                                                    50                      35
Моркови                                                                                     50                     40
Целина                                                                                       50                       45
Яйца. (2 - 1 1/2 бр.)                                                                  100                     80
Кисело мляко                                                                           400                    388
Брашно                                                                                        70                      70
Сол                                                                                              25                       25
Черен пипер                                                                                3                          3


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 26,62,   М - 27,40,   В - 25,12,    кал. - 466



Избират се средно rолеми, здрави и с правилна форма пиперки, измиват се в студена вода, почистват се от дръжките и семето, изплакват се, поръсват се отвътре с малко сол и се напълват, без да се претъпкъат. с подготвената плънка (вж. Пълнени домати с месо) с тази разлика, че тук има моркови и целина. Напълнените пиперки се потапят
откъм отвора в брашно, нареждат се в тава или тенджера, заливат се с бульон или гореща вода, притискат се с чиния и се варят или се пекат. Брашното, яйцата и киселото мляко се разреждат с малко сос от почти готовото ястие и се разбиват с тел на огъня, докато се получи гъста еднородна смес, която след като кипне, се сваля от печката, разрежда се със сос от ястието и се изсипва върху пиперките. Съдът се разклаща и се поставя във фурната за окодо 20 минути.
Прн поднасяне ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Забележки:
1. В плънката вместо червен пипер може да се сложи разредено доматено пюр~
и дребно нарязан магданоз.
2. Ако пиперките, наредени в един ред, се пекат във фурна, върху всяка от
тях се поставя парченце от червен домат с кожицата отгоре. Поднасят се с доматен
сос и се поръсват с нарязан магданоз.
3. Оризът, който се слага в плънката, е полусварен, поради което в nолуфабри·
ката количеството му е увеличево два пъти.
4. Сушените пиперки се накисват за 1 час в топла вода и след това се пълнят.
5. Когато ястието се приготвя със сушени пиперки, грамажът на готовите пиперки
за I вариант се намалява на 170 r, а за II вариант - на 150 r.