Какво да сготвя днес?

Месо - гулаш




Агнешко месо от труп                                                             2461                  1846
- Телешко месо от труп                                                           2580                  1935
- Свинско месо от труп                                                            2122                  1846
- Телешко месо разфасовано                                                   2037                  1935
- Свинско месо разфасовано                                                   1943                  1846
Свинска мас                                                                                150                    150
     -                Маргарин                                                                         100                    100
Прясно масло                                                                              100                    100
Кромид лук  - стар                                                                      860                    722
Доматено пюре                                                                             50                      50
Брашно                                                                                           40                      40
Дафинов  лист                                                                              0,2                     0,2
Чесън                                                                                               5                         4
Червено вино                                                                              100                     100
Магданоз                                                                                      100                      70
Бахар и ким                                                                                   10                       10
Червен пипер                                                                                10                       10
Черен пипер                                                                                     3                        3
Чубруца - клонли                                                                          20                       20
Сол                                                                                                 20                       20
Гарнитура (peц. № 904)                                                                                                       800

Добив:                                                                                                                                   3000
Тегло на една порция:                                                                                                           300
Химичен състав:  Б - 42,83,   М 24,75,  В - 21,94,   кал. – 495


Месото се измива и се нарязва на парченца по 30-40 r, посолява се, поръсва се с част от черния пипер (едро смлян) и заедно с дребно нарязания лук се задушава в мазннната. Прибавя се разреденото с вода доматено пюре и се задушава, докато се изпари водата. Cлага се Червеннят пипер и се налива бульон. Добавят се дафиновият лист, бахарът, останалата част от черния пипер (на зърна), кимът и половината вино. Ястието се похлупва плътно с капак и се задушава на умерен оrън до омекването на месото. Прибавят се останалото вино счуканият чесън, запърженото прясно масло и светло запеченото брашно. След 15 минути ястието се отстранява от оrъня. Поднася се, като в средата на затоплените чинии се слагат сварени едро нарязани картофи, а върху тях се сипва ястието и се поръсва с дребно нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар