Какво да сготвя днес?

Пълнени домати с месо





Агнешко  месо  от труп                                                          1333                 1000
- Телешко месо от труп                                                          1333                 1000
- Свинско месо от труп                                                           1149                 1000
- Свинско месо разфасовано                                                   1053                1000
- Телешко месо разфасовано                                                  1053                 1600
- Кайма - смес                                                                          1000                 1000
Свинска мас                                                                               150                   150
- Растително масло                                                                    150                   150
– Маргарин                                                                                 150                   150
Прясно масло                                                                               50                     50
Кромид лук                                                                                 200                   168
Червен в домати                                                                       2000                 1760
Ориз                                                                                            120                   120
Червен пипер                                                                                 5                        5
Черен пипер                                                                                   3                        3
Сол                                                                                                20                      20
Прясно мляко                                                                             400                    388
Яйца (2 1;2 - 2 бр.)                                                                     125                    100
Брашно                                                                                         30                       30
Магданоз                                                                                      50                       35

Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
Химичен състав:  Б - 24,32,    М - 34,42,    В - 21,65,    кал. -- 508


Смляното  месо  се  прибавя  към  задушения  в част от мазнината кромид лук и се задушава, докато стане на зърна. Прибавят се червеният  пипер,  част  от  издълбаната  вътрешност  на  червените  домати, едро  смленият  черен  пипер  и  сол  на
 вкус.  Когато  се  изпари  водата, се слага  оризът,  а  след  1-2  минути  се  налива  малко  бульон  или  rореща вода. Сместа се вари, докато оризът  набъбне.  Качеството  на  плънката се подобрява, ако към нея  се прибавят една част от предвидените яйца (разбити). С  готовата  смес  се  напълват  издълбаните  домати  (капачетата  им не са напълно отрязани откъм  гладката част). Напълнените  и  похлупени с капачетата домати се нареждат в тава на един ред,  след което около тях се поръсва останалата част от издълбаната им вътрешност, накълцана на дребно.
Поливат се с останалата част от мазнината, размесена с малко бульон в съда, в който са задушени лукът  и  месото,  и се поставят в нагорещена фурна. Няколко  минути  преди  изваждането им от  фурната се заливат със смес от разбитите яйца, прясното мляко, брашното  и сол  на вкус.
При поднасяне се поръсват  с дребно  нарязания магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар